Глава держави Володимир Зеленський посмертно нагородив званням Героя України відомого вченого, лікаря-онколога Леоніда Кіндзельського.

Під час катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції Кіндзельський врятував більше сотні життів.

Указ про нагородження медика з’явився на сайті президента України.

Що відомо про Леоніда Кіндзельського

Завдяки науковцю та видатному лікарю вдалося врятувати багатьох чорнобильців, які отримали смертельну дозу опромінення.

Кіндзельський народився 5 серпня 1924 року в селі Рачки, що на Київщині. Закінчив військово-медичне училище. Упродовж 1978-1986 років був головним радіологом МОЗ УРСР.

Першу групу пожежників, які ліквідовували катастрофу на АЕС, ушпиталили до Київського інституту радіології та онкології. На лікування до Леоніда Кіндзельського потрапили 11 осіб. Завдяки його старанням усі вони вижили.

Варто зазначити, що 13 рятувальників із першої групи відправили на лікування до Москви. Там жоден пожежник не вижив.

Загалом Леоніду вдалося врятувати 114 людей із «гострою променевою хворобою».

У пресслужбі ОП  наголосили, що видатний вчений робив операції за методикою Жоржа Мате (французький онколог). Фахівець підсаджував внутрішньовенно донорський кістковий мозок. Таким чином він зберігав власний кістковий мозок пацієнта, а також проводив його десорбцію.

Згодом представники радянської влади звільнили Кіндзельського з посади головного радіолога УРСР. Медику заборонили застосовувати його метод лікування.

Під час лікування ліквідаторів ЧАЕС медик отримав сильне випромінювання та багато років нездужав. Незважаючи на це, він продовжував активно працювати.

Леонід Петрович Кіндзельський помер у Києві 19 квітня 1999 року у 74-річному віці.

ІА "Вголос": НОВИНИ