[media=149685,149686,149687] 

Про це він заявив під час брифінгу у Львові, передає кореспондент «Вголосу».

У Львові Саакашвілі перебуває разом з дружиною та 11-річним сином. До слова, він зупинився в одному з найдорожчих готелів міста, стандартний двомісний номер у якому коштує понад  5,5 тисяч грн за добу. Сьогодні екс-президент Грузії залишиться у Львові. Далі, за словами Саакашвілі, він планує поїздити Україною. 

«Це тільки початок моєї боротьби. Я повернувся до себе в Україну, щоб піти до суду і захистити свої права. У мене була робоча віза США, декілька європейських держав пропонували громадянство. Але я готовий віддати своє життя за цей народ», – заявив Саакашвілі.

На запитання журналістів, чи не вважає він злочином нелегальний перетин кордону України, колишній голова Одеської ОДА сказав, що злочином було позбавити його громадянства та не впускати в Україну.

«Злочином було позбавлення мене громадянства в обхід Конституції України. Злочином була підробка моїх підписів. Злочином було затримання поїзда, злочином було нібито мінування якогось там пункту пропуску. Коли ми говоримо про злочин, в Україні багато злочинів. Але для мене злочин – це торгівля з Росією, це співпраця з Медведчуком та Ахметовим. Це не я злочинець, це не люди, які протестували проти злочинця. Злочинці – Медведчук та Ахметов», – зазначив Саакашвілі.

На зауваження про незаконний прорив українського кордону, Саакашвілі додав, що у всьому винен Порошенко.

«Ми кожну хвилину діяли абсолютно законно, – прокоментував Саакашвілі. 

При цьому екс-президент Грузії побідкався, що правоохоронці забрали у нього паспорт.

«Коли я пропонував їм свої документи, вони відмовилися брати. Коли люди просто занесли мене на руках в Україну, я залишив паспорт у автобусі. Прийшла поліція та вкрала мій паспорт. У дружини та сина не українські паспорти, вони спокійно проїхали», – додав Саакашвілі.

За словами колишнього грузинського президента, на території України він знаходиться законно.

«Сьогодні мій адвокат прийшов у Міграційну службу України, що у Києві, та приніс мою заяву про захист від української держави. Тобто я зараз абсолютно легально перебуваю на українській території. Я звернувся, як відповідно з чинним законодавством, і держава Україна має піти у суд і вирішити моє питання стосовно захисту від української держави. Я на цій території знаходжусь абсолютно легально», – сказав Саакашвілі.

Окрім того, Саакашвілі повідомив, що він вестиме переговори з усіма політичними силами, щоб ті об’єдналися. Не уточнив, з якими партіями, окрім «Самопомочі», «Народного контролю», «Батьківщини» та партії Наливайченка він планує у подальшому співпрацювати.

«З усіма політичними силами ми об'єднуватимемось, щоб не було олігархів. Я дуже щасливий, що навколо моєї теми уже об'єднались зовсім різні політичні сили», – заявив Саакашвілі. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ