Про це він сказав сьогодні журналістам, передає кореспондент «Вголосу».

«Я дуже надіюся, що обласна влада максимально зреагує і запропонує місту ділянку під будівництво нового сучасного полігону. Тому що всі пропозиції, які ми отримували раніше від області, на превеликий жаль, не були підтверджені, коли мова йшла про конкретику у розмовах з населенням, коли ми передивлялися документи. Я думаю, що і голова ЛОР О. Ганущин і голова ЛОДА О. Синютка прекрасно розуміють суть проблеми. Ми принципово домовилися про створення робочої групи з представників ЛОР, ЛОДА, ЛМР. І ця робоча група в понеділок проведе своє перше засідання. Є декілька варіантів, зараз ми їх об’їжджаємо, дивимося. Я надіюся на консолідовану працю. Ми отримали велику біду і вона має нас всіх об’єднати», – сказав він.

Коментуючи докори багатьох громадських активістів та політиків, що він за 10 років нічого не зробив у цьому напрямку, Садовий парирував: «Дорікають якраз ті, хто робили все можливе, щоб не було збудовано. Які їздили у минулі роки по населених пунктах, з якими ми домовлялися  і переконували: Боронь Боже, не допускайте їх, бо матимете другі Грибовичі. Мені 10 років дорікають за всі проблеми міста. Я йшов, щоб працювати і вирішувати проблеми, а вони створюються щодня. Я розумію, що в умовах сьогоднішнього часу буде багато штучних проблем, спеціально, щоб зробити мене лояльним і змусити грати під чиюсь дудку. Я маю одного господаря – громаду міста Львова».

Садовий також сказав, що під новий полігон було багато різних ділянок, але їх пропонували, щоб відстати від міста.

«Зараз ми розуміємо, що ситуація складна і напружена і чим скоріше ми отримаємо легітимну ділянку, тим скоріше розпочнемо роботу по проектуванню і будівництву. Це буде великий комплекс найсучаснішого рівня, який створюватиме декілька сотень робочих місць, тому це дуже вигідно для тих чи інших громад, які захочуть мати додатковий дохід на своїх територіях. Плюс, ми готові тим громадам допомогти з рекультивацією їх полігонів», – розповів мер.

Ділянка потрібна під будівництво заводу і захоронення частини сміття, що не піддається переробці. «У цілому світі так робиться. Просто, коли це все робиться правильно, це не створює жодних проблем», – сказав він.

На запитання, чи завод місто будуватиме за свій кошт, мер відповів: «Звичайно, бо це великий комплекс. Він потребує і правильних технічних рішень, і гарантованих фінансових вливань. Ми ж будуємо не на день, а на наступні років 50».

Попри факти, Садовий продовжує заперечувати, що до нього звертались якісь інвестори, які пропонували збудувати завод та рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. Як відомо, ще у 2008 році, за інформацією місцевих ЗМІ, у тому числі підконтрольних меру, у конкурсі на проведення рекультивації Грибовицького сміттєзвалища брали участь одразу чотири фірми. Серед них – ТзОВ «ГрінКо-Львів», ТзОВ «Екологічна інвестиційно-технологічна компанія», ПП «СЦ Сервіс-Центр – Стрий» та ТзОВ «Річчікляджі» (Італія). Проте жодну з них до конкурсу не допустили. Кажуть, що це, ймовірно, трапились через захмарні суми «відкатів», які висунула мерія Садового.

Як писав «Вголос», Європейський банк реконструкції та розвитку погодився виділити на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища в повному об’ємі, на завод з глибинним сортування сміття і весь комплекс робіт орієнтовно 40 млн євро.

Кредит буде розрахований на 25 років під 1,5%.

Кредит на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища повертатимуть із бюджету Львова

ІА "Вголос": НОВИНИ