Про це повідомляє «Центр інформації про права людини».

За словами проректора, після того, як з'явилась інформації про те, що зі студентки вимагали гроші в деканаті за довідки, було проведено службове розслідування.

«Під час цієї розмови в кабінеті було ще дві іноземні студентки і куратор. Вони письмово підтвердили, що тиску і ситуації, коли щось рвали і кидали, не було», – сказав Ярослав Цехмістер.

Він зазначив, що Муккадас лише повідомили про відрахування через порушення міграційного законодавства.

«Всі іноземні студенти повинні спочатку отримати візу максимальним терміном 90 днів. У Муккадас, коли вона в'їхала України, була віза з 19 вересня по 17 грудня включно. І в цей період вона як іноземна громадянка повинна була подати документи в деканат на оформлення виду тимчасового проживання. Все це оформляє деканат і документи збирає. Але, на жаль, цього зроблено не було, хоча Муккадас повинна була бути поінформована з цього питання, оскільки вона заходила з іншими студентами, допомагала їм подавати документи на оформлення виду тимчасового проживання», – додав Цехмістер.

За його словами, студентка вперше прийшла в деканат для вирішення цього питання 18 січня. Тоді інспекторами вже було заактовано порушення візового режиму.

Адвокат Олексій Скорбач, який займається захистом прав біженців вважає, що адміністрації вузів часто користуються тим, що студенти не усвідомлюють важливості своєчасної подачі документів. Цей момент використовують в якості способу наживи.

«Адже одним можна продовжити за винагороду вид на проживання навіть при відрахуванні. Наприклад, вказати, що є додаткова сесія на перездачу іспиту, тому що студент записався на факультативні заняття, щоб додатково здати сесію, а сам студент не ходить на навчання. З іншого боку, не можна не приймати документи від студентів або затягнути процес розгляду на продовження посвідки на проживання», – зазначив правозахисник.

В історії з Мукаддас Скорбач бачить безліч невідповідностей. Він не розуміє, як вийшло так, що студентка прийшла пізно і вже була відрахована.

«А деканат по роботі з іноземцями навіщо? Отримувати тільки гроші. Скільки разів дівчині говорили занести ті чи інші документи в деканат на отримання виду?», – наголошує правозахисник.

Скорбач вважає, що це також не співпадає з тим, що Муккадас була відмінницею. Студентка була старостою групи і допомагала оформляти документи іншим, тому як вона могла сама не принести документи в деканат, залишається загадкою.

«У присутності куратора і двох студентів їй було пояснено, що вона відрахована? Нісенітниця. Такі пояснення, як в армії – їх нададуть, що вся рота особисто бачила, як солдат п'ять разів з автомата застрелив себе», – зазначив правозахисник.

Як писав «Вголос», студентка першого курсу Національного медичного інституту імені О. Богомольця Мукадас Насирлаєва покінчила із життям, стрибнувши із мосту у Дніпро.

За словами голови діаспори туркменського народу Ровшанбека Розметова, трагедія сталася ще 30 січня. Він повідомив, що напередодні цього дня у дівчини закінчилася тримісячна віза і їй потрібен був вид на проживання. При цьому в деканаті вишу відмовилися підписати документи, необхідні для подачі в посольство для отримання виду на проживання.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ