Відомо, що з відповідною пропозицією до обранців та міського голови звернувся голова фракції ВО «Свобода» Сергій Капітонов. 

Націоналісти стверджують, що саме двох голосів, які з незрозумілих причин не дали представники «Самопомочі», не вистачило для ухвалення рішення звернутися до ВРУ.

Сергій Капітонов у своєму зверненні в сесійній залі міськради наголосив, що у Верховній Раді винесений на розгляд проект Закону, який засуджує публічне заперечення Голодомору та виправдання його організаторів. За його словами, цей проект одностайно підтримав профільний комітет, а Президент України також підтвердив необхідність ухвалення цього закону.

Відтак свободівець запропонував колегам підтримати звернення від міськради Кропивницького до ВРУ з вимогою ухвалити законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)», який передбачає доповнення Кримінального кодексу України новою статтею 4421 «Публічне заперечення Голодомору 1932‒1933 років в Україні як геноциду українського народу». В цій статті має бути зазначено, що публічне заперечення Голодомору в Україні як геноциду українського народу, а так само виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням, карається штрафом або позбавленням волі на строк до п'яти років.

«Законом встановлено, що публічне заперечення Голодомору в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв, приниженням гідності українського народу і є протиправним. У цьому контексті слід акцентувати увагу на тому, що в Україні і за її межами відбуваються провокативні за своєю суттю спроби заперечити Голодомор та виправдати його організаторів. Ініціатором і головним натхненником заперечення Голодомору є, насамперед, Російська Федерація, яка, декларуючи себе правонаступницею СРСР, всіляко намагається виправдати злочини тоталітарного комуністичного режиму. Враховуючи це та систематичні атаки Російської Федерації на інформаційний простір України в межах «гібридної війни» проти нашої держави, можна констатувати, що постала нагальна потреба у встановленні кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору», ‒ наголосив у своєму виступі Капітонов.

Проте жодні аргументи не подіяли на частину представників депутатського корпусу і запит свободівця не був підтриманий. 

ІА "Вголос": НОВИНИ