Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державного департаменту США з нагоди четвертої річниці анексії Криму.

«Чотири роки тому на цьому тижні Росія провела незаконний, сфабрикований «референдум» в Україні в даремній спробі узаконити свою передбачувану анексію української території. Жителі Криму були змушені голосувати під пильним наглядом озброєних російських військ», – сказано в ньому.

Зазначається, що твердження Росії про те, що українці зробили вільний вибір, в цьому фіктивному «референдумі» завжди не викликало довіри.

Згідно з повідомленням, у середу у своєму передвиборному виступі в Криму Президент Росії Володимир Путін повторив помилкові претензії Росії на українську територію і в черговий раз відкрито засвідчив, що російський уряд нехтує міжнародним порядком і проявляє неповагу до територіальної цілісності суверенних держав.

Російська окупаційна влада здійснює щодо кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства та незалежних журналістів політично мотивовані переслідування і репресії, методично пригнічуючи неурядові організації та незалежні ЗМІ.

«Ми підтримуємо тих мужніх людей, які продовжують говорити про ці зловживання, і ми закликаємо Росію припинити спроби придушити основні свободи вираження, мирні зібрання та асоціації, а також релігію або переконання», – сказано в повідомленні.

США підтверджує свою прихильність суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Також наголошується, що США не мають наміру скасовувати санкції проти Росії, поки Крим не буде повернений під контроль України.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ