У грудні 2018  - січні 2019 років Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне б'юро закрили  близько 30 справ через відсутність складу злочину .

Про це повідомляє видання «Українська правда».

Як стало відомо, у деяких закритих справах фігурували фігурували топові політики.

Так, для прикладу справу про відпочинок екс-голови НАБУ Валерії Гонтаревої у 2016 році на Мальдівах порушили в серпні 2017-го заявою народного депутата Віталія Купрія, проте, у липні 2018 року справу закрили.

Детективи встановили, що Гонтарева потратила на відпочинок майже 250 тисяч гривень, але ця сума значно менша, ніж 250 прожиткових мінімумів, необхідних для кримінальної відповідальності за статею 366-1 ККУ (декларування недостовірної інформації). Втім, Купрій не заспокоївся і у серпні 2018 оскаржив рішення НАБУ. Справу знову відкрили. А 19 грудня повторно закрили.

Візьмемо ще одну справу. Цього разу це справа про використаня службового авто ГПУ при розвезенні гостей після весілля сина генерального прокурора України Юрія Луценка 15 вересня 2017 року.

Цю справу порушено у квітні 2018 року за заявою екс-заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, який упродовжс 2011-2012 років доклав не мало зусиль, щоб чинного прокурора таки посадили. Проте, 28 грудня 2018 року через відсутність складу злочину справу закрили.

У червні 2018 року СБУ направила в Житомирську митницю лист за підписом першого заступника голови відомства Павла Демчини з проханням надати інформацію про автомобіль Mercedes GLE 350D, який в 2017 році придбала дружина прем'єра – Олена Гройсман.

Заниження митних платежів для дружини Гройсмана могло становити 600 тисяч гривень. Заниження ціни митники не знайшли.

Справа щодо квартири тестя народного депутата Антона Геращенка. Минулого року журналісти вияснили, що Антон Геращенко орендує квартиру в Києві загальною площею 200 м. кв за кошти свого тестя Олексія Шамбура.

Все б нічого, але 62-річний тесть до 2016-го року не отримував доходу, а після 2016-го отримав близько 270-ти тисяч гривень внаслідок підприємницької діяльності. Журналісти логічно стверджують, що він не міг сплачувати близько 3-х тисяч доларів щомісяця за оренду житла.  Але ознаки злочину встановити не вдалось, оскільки не змогли перевірити доходи родича народного депутата. Тесть Геращенка стверджує, що 3 тис доларів на місяць на оренду квартири та кошти на купівлю двох автомобілів, якими користується зять-нардеп,  він заощадив у 1991-1996 роках під час роботи на ТОВ «Азов-Бюро», а також отримав у спадщину.

Таким чином була закрита і справа про ймовірний хабар у розмірі 2 мільйони доларів посадовця СБУ та адмінсуду Києва через унеможливлення арешту майна одеського аеропорту.

Нагадаємо, що у 2011 році Одеська міська рада уклала інвестиційний договір, яким дозволила приватизувати майно комунального аеропорту бізнесменам Олександру Грановському та Борису Кауфману.

Також,  влітку 2018 року НАБУ відкрило справу щодо теперішнього кандидата у президенти Олександра Вілкупа через те, що впродовж 2015-2016 років він використовував житловий будинок, площа якого майже 379 м. кв та двома земельними ділянками у Козині. Це майно депутату не належало, а було записане на його тещу Марію Кондратюк, яка жила в Дніпрі.

За 3 дні до Нового 2019 року НАБУ справу закрило. А минулого тижня провадження знову поновило САП.

У САПі скаржаться що ледь змусили детективів НАБУ прийти з обшуками в Національну комісію , яка здійснює державне регулування у сфері енергетики та комунальних послуг  усправі про завищення тарифів за схемою «Роттердам+».Натомість їхні опоненти з НАБУ кажуть, що змушені були закрити низку справ, оскільки їхні матеріали розсекретив керівник САП Назар Холодницький.

Додамо, що чинна судова система не може оперативно розглядати справи.

І також додамо, що НАБУ влаштувало обшуки в енергорегулятора через скандальний “Роттердам+”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ