В ефірі телеканалу «112 Україна» Савченко заявила, що інформація, яка міститься в них, збиралася протягом 9 місяців і вже застаріла.

«Списки повинні бути доповненими, вони не є на даний момент коректними, так як інформація збиралася протягом 9 місяців, вона в основному вже застаріла. Її потрібно перевіряти і всім світом зібрати це буде набагато легше. І я надам запити у відповідні силові структури, ведеться в кожному підрозділі, у кожної відповідної силовій структурі список втрат. І якими вони є — безвісти зниклими або загиблими, скільки з них отримали поранення. Далі я дам запити і буду співпрацювати, і до того співпрацювала з Червоним Хрестом. У них є свій статут, вони за своїм статутом інформацію не розголошують, але вони долучають мою інформацію, і вони так само роблять усе для того, щоб люди були обмінені, так само з ОБСЄ», — сказала Савченко.

Водночас, вона вважає, що списки полонених мають надіслати всім світовим політикам і «нормандській четвірці» першочергово.

«У подальшому, дійсно, ці списки повинен був президент України послати всім президентам, їх потрібно було розповсюдити серед світових політиків і сказати, що це ті люди, поіменно, які йдуть по обміну в мінських домовленості, в першу чергу ці списки повинні бути спрямовані до «нормандської четвірки», і чому Росія досі не виконала ці умови. Списки не є точними на даний момент, але вони будуть уточнюватися», — заявила нардеп. 

Вона вважає, що публікування списків змусило державу працювати над звільненням українських полонених попри те, що до їхньої публікації ставляться негативно.

«Всі служби, які підтримують або підпорядковані президенту, вони не можуть говорити про моїх діях добре, вони завжди будуть критикувати. Але, принаймні, це змішує людей говорити, це змушує людей працювати», — додала Савченко.

Як писав «Вголос», Савченко опублікувала списки полонених українців і затриманих сепаратистів. На думку екс-полонянки Кремля, публічність такої інформації дозволить прискорити процес обміну полоненими, в той час як СБУ та учасники Мінського процесу вважають, що такі дії руйнують усі зусилля офіційних перемовин.

Водночас, у МЗС РФ заявили, що у списках полонених, оприлюднених нардепом Надією Савченко, є чимало росіян, які вже давно були звільнені.

Нагадаємо, нардеп Надія Савченко назвала ватажків бойовиків «ОРДЛО» Ігоря Плотницького та Олександра Захарченка загнаними та змученими війною людьми. До цього у Мінську вона провела кількагодинну зустріч з ватажками «ДНР» і «ЛНР» - Захарченком та Плотницьким.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ