Сьогодні у Львові відбулася техно-лекція Савіка Шустера, яку він провів в стилі TED talks. Ведучий розповів присутнім про про свою книгу, презентацію якої влаштував в форматі програми «Шустер Live».

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Протягом 16-ти місяців, під час свого політичного ток-шоу, я запитував у політиків, з яким почуттям вони покидали студія. Серед запропонованих варіантів були три – надія, страх та приниження. На мене дивилися як на дурника та не розуміли, навіщо я проводжу ці опитування. Але все дуже просто, я влаштовував дослідження для того, щоб зрозуміти стан пересічного українця. Більш ніж за рік у нас було 4600 відповідей від респондентів. Тоді я й зрозумів, що потрібно людині, аби почуватися щасливою. Відкриття та результати описав у своїй книзі «Свобода слова проти страху й приниження».

Телеведучий зазначив, що результати опитування його сильно насторожили, аджет кожен п’ятий українець відчуває приниження, що є дуже поганим показником.

«За моїми даними, 64% респондентів живуть в надії, 17% - в страху, і аж 19% почувають себе приниженими. Я дійшов до висновку, що ситуація нормальна, коли 3 з 4-ох громадян на щось надіяться, тобто 13% виділяється на страх, і стільки ж на приниження. Але в Україні ситуація вийшла з-під контролю. Зокрема у Львові 21% зізналися, що є пригніченими, і, щонайцікавіше, це люди від 17 до 29 років. Жінки на Галичині живуть в страху, а чоловіки в приниженні».

Савік Шустер розказав, що спробував знайти вихід із цієї ситуації, і, запозичивши досвід в Європі, зрозумів у чому річ.

«Безумовний базовий дохід – це те, що врегулює становище. У Швеції свого часу відбувся референдум, на якому молоді люди дійшли висновку, що наявність певної суми коштів зменшить їхні турботи. Я думаю, що якби кожен українець мав гарантовані 125 доларів на місяць в середньому від народження до смерті, то почував би себе комфортно».

Окрім того, автор додав, що вирішив створити Міжнародний фонд з вивчення емоцій мас, досліди для якого проводитиме в Україні. Також Шустер анонсував, що планує створити телевізійний канал, на який зараз активно шукає кошти.

ІА "Вголос": НОВИНИ