Нагадаємо, що цього року Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) спільно з чеськими партнерами Transitions Online,  вперше провів моніторинг веб-сайтів обласних державних адміністрацій і Київської МДА та обласних рад і Київської міськради.

У ході моніторингу ІРРП визначав наявність інформації, яку зобов’язані оприлюднювати для громадськості органи влади, наскільки повно та доступно представлена інформація, відповідність змісту офіційних сайтів центральних органів  положенням нормативно-правових актів, які регулюють питання доступу до інформації про діяльність державних органів та які встановлюють технічні, технологічні, програмні і лінгвістичні вимоги до офіційних сайтів державних органів.

Такі дослідження сприяють переходу владних органів до електронного урядування.

Загальний  показник  відкритості   ОДА  та  Київської  МДА становить 44 %, відповідно 56 % інформації є недоступною. Показник відкритості обласних рад та Київської міськради – 34 % відкритої інформації, 66 % закритої.

Серед обласних  рад на першому місці за рівнем відкритості  Львівська обласна рада (53, 29%), на другому – Полтавська (53, 26%), а на третьому – Харківська обласна рада(51,34%).

Відповідно до моніторингу, лідерами відкритості серед обласних державних адміністрацій стали Полтавська ОДА (68,6%),   Дніпропетровська ОДА (66,34%) та Рівненська ОДА (60,72%).

Довідка

Дослідження провів Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) – неприбуткова громадська організація, заснована у 2006 році, яка сприяє розбудові демократичного громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні. ІРРП також працює у напрямку розвитку можливостей для отримання громадянами публічної інформації.

Дослідження здійснювалося спільно з чеськими партнерами ІРРП - Transitions Online (за підтримки чеського МЗС та фонду Erste).

Офіційний сайт інституту http://irrp.org.ua/.

ІА "Вголос": НОВИНИ