2015 року Служба безпеки України запобігла створенню сепаратистського утворення «Бессарабська народна рада» на території Одеської області. Лідером цього утворення мав стати чинний народний депутат України.

Про це розповів голова СБУ Василь Грицак у рамках виступу на Ukrainian week in London, передає «Прямий».

За його словами, у квітні 2015 року бронегрупа, спецназ і слідчі СБУ вночі здійснили 700-кілометровий марш із Краматорська до Одеси, після якого провели одночасно велику кількість обшуків, затримань і вилучення вибухівки.

Генерал розповів, що сепаратисти планували підірвати мости через Дністровський лиман, а також через Дністер та оголосити про створення "Бессарабської народної ради".

"Підірвавши ці два мости, Південна Бессарабія була б відрізаною від основної частини України та з території Придністров'я мали зайти так звані зелені чоловічки. Там дислокуються тисячі російських солдатів та офіцерів. Планувалося створити Бессарабську народну раду і звідти розвинути свій наступ "російської весни" в надрах Молдови, Румунії. Ми поламали ці плани. Про це мало хто знає, але це наша робота", — зазначив Грицак.

ІА "Вголос": НОВИНИ