Про це у коментарі «Вголосу» повідомив речник Управління СБУ у Львівській області Олег Александров.

Раніше «Вголос» розповідав, що вночі 1 квітня на Львівщині поблизу Стрийського автовокзалу невідомі підпалили автобус з польськими реєстраційними номерами та обклеїли його червоно-чорними листівками.

Учора, 3 квітня, Голова СБУ Василь Грицак під час візиту до Одеської області заявив, що Служба безпеки України затримала двох підозрюваних у підриві польського «Меморіалу Орлят» на Личаківському цвинтарі у Львові та підпалі польського туристичного автобуса у Львівській області.

Сьогодні, 4 квітня, вранці речник управління СБУ у Львівській області Олег Александров підтвердив факт підпалу польського автобуса у Львівській області 1 квітня, зазначивши, що ця подія відбувалася в рамках контролю за вчиненням злочину. 

«Йдеться про те, що оперативники спецслужби контролювали дії терористів для того, щоб уникнути людських жертв та задокументувати дії усієї ланки зловмисників - від безпосередніх виконавців до замовників», - зазначив Александров.

Тепер у коментарі «Вголосу» речник СБУ уточнив, що підпал автобуса справді стався 1 квітня, і вчинили його затримані зловмисники. Однак, йдеться не про територію Стрийського автовокзалу у Львівській області, а про інше місце у самому Львові.

«Точна адреса підпалу поки є таємницею слідства. Коли буде судове засідання – про це повідомлять. Наголошу ще раз, підпал вчинили затримані зловмисники, а СБУ контролювала цей процес. Ми мусили запобігти людським жертвам, задокументувати всі дії зловмисників та встановити увесь ланцюг причетних – від замовників до виконавців. Після цього зловмисники були затримані, наступного дня їм повідомили про підозру, а учора Галицький районний суд обрав одному із затриманих запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. По іншому підозрюваному ще відбуваються юридичні формальності», - пояснив Александров.

«Уже з’ясовано, що замовник цієї акції – людина з оточення екс-президента України, який втік до РФ. Усе це відбувалося на замовлення і під контролем російських спецслужб. Один з виконавців злочинів - колишній львів’янин, який нині мешкає у Києві і вже мав судимість», - додав Александров.

Разом з тим, речник СБУ запевнив, що усі винні будуть притягнуті до відповідальності. 

«Якщо вони перебувають поза територією України, зокрема у РФ, – буде заочний процес. Ці злочинці окрім вже згаданих акцій причетні до цілої низки злочинів, спрямованих на погіршення українсько-польських стосунків. За ними співробітники СБУ стежили протягом тривалого часу», - додав Олег Александров.

Додамо, що після публікації повідомлення про підпал польського автобуса 1 квітня ЗМІ, наближені до Андрія Садового, не з'ясувавши деталей події, поспішно назвали цю інформацію фейком, чим дискредитували своїх колег-журналістів та правоохоронні органи України.

Речник Управління СБУ у Львівській області Олег Александров

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ