Як повідомляє прес-центр СБ України, механізм незаконного заволодіння грошима розробили та реалізували так звані кардери – мешканці Києва та Київщини. Зловмисники діяли разом з іноземними спільниками-хакерами. Використовуючи реквізити підроблених платіжних карток, шахраї переводили електронні гроші на рахунки відкритих ними 30-ти фіктивних підприємств та планували отримати готівку в касах столичних банків.

Члени угруповання намагалися присвоїти майже 15 мільйонів гривень. Здійснивши незаконну трансакцію на рахунок одного з фіктивних підприємств, ділки зарахували на нього перший транш – 275 тисяч гривень. Співробітники Головного управління СБ України в Києві та Київській області затримали зловмисників саме під час спроби зняти гроші в одному з банків.

Під час обшуків у зловмисників вилучено печатки фіктивних підприємств та державних органів, холодну та вогнепальну зброю.

Крім того, під час проведення спецоперації СБУ виявила та припинила діяльність двох елітних гральних закладів, співвласниками яких виступали ІТ-злочинці. Правоохоронці вилучили 25 гральних автоматів, 15 столів для гри в покер, рулетку та інше устаткування для азартних ігор.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Тривають невідкладні слідчі дії з документування всіх епізодів протиправної діяльності та встановлення загальних обсягів завданих збитків.

Кардинг (англ. carding) – вид шахрайства, за якого проводять операції з використанням банківської картки або її реквізитів, які не ініціює або не підтверджує її власник.

ІА "Вголос": НОВИНИ