У понеділок, 6 січня, у Нью-йоркському кримінальному суді починається епохальний процес у справі колишнього голлівудського кінопродюсера Гарві Вайнштейна. Його обвинувачують у сексуальних домаганнях, примусі до сексу і зґвалтуванні, пише ВВС.

Понад 80 жінок висунули на його адресу звинувачення, які лягли в основу міжнародного руху жертв сексуальних домагань #MeToo і зосередженого в Голлівуді руху проти сексуальних домагань на робочому місці #Time's Up.

Припускають, що принаймні два тижні триватиме відбір присяжних, після чого почнуться власне слухання.

Сам Вайнштейн відкидає всі звинувачення.

Вперше звинувачення щодо всемогутнього продюсера в публічному просторі прозвучали в жовтні 2017 року, коли газета New York Times написала про те, що кілька молодих актрис і співробітниць його кінокомпанії звинуватили Вайнштейна в сексуальних домаганнях і що така поведінка була характерна для кінопродюсера протягом щонайменше трьох десятиліть.

За цим здійнялася хвиля нових звинувачень, а Вайнштейна звільнили з продюсерської компанії Weinstein Company, співвласником якої він був разом зі своїм братом Бобом Вайнштейном.

Однак уперше поліція Нью-Йорка (NYPD) завела справу на Вайнштейна навесні 2015 року, коли італійська модель Амбра Баттільяна Гутьєррес повідомила в поліцію, що на діловій зустрічі, яка у неї відбулася в мангеттенському офісі Вайнштейна, він схопив її за груди і неналежно з нею поводився.

Справа проти нього тоді не дійшла до суду, дарма що за наполягання поліції Гутьєррес зуміла таємно записати слова Вайнштейна, що нібито вказували на його винуватість.

Незважаючи на численні звинувачення, що пролунали на адресу Вайнштейна від різних жінок, офіційно звинувачення йому пред'явлені за два випадки: зґвалтування, яке він скоїв у 2013 році в готельному номері на Мангеттені, а також - за змушування до статевого акту іншої жінки - його помічниці Мімі Халеі. Другий епізод датований 2006 роком.

Обидві, як очікується, виступлять у якості основних свідків.

За даними ABC, ще три жінки дадуть свідчення проти Вайнштейна, які мають підтвердити, що він поводився як сексуальний маніяк. Їхні свідчення не будуть включені в основні матеріали справи в зв'язку із закінченням строку позовної давності.

Крім цього, імовірно, шоста жінка - актриса Аннабелла Шиорра, відома за серіалом "Клан Сопрано", - розповість на суді, що Вайнштейн зґвалтував її у неї в квартирі взимку 1993-94 рр. Сам він всі звинувачення заперечує.

Як очікується, сторона обвинувачення викличе для свідчень судового психіатра Барбару Зів, яка розповість про характерні особливості поведінки жертв сексуального злочину.

Її свідчення стали важливою опорою для прокурорів на суді в 2016 році проти американського коміка Білла Косбі, попри те, що термін давності за більшістю звинувачень, висунутих проти Косбі понад 40 жінками, на той момент закінчився.

Зів, як вважають експерти, приверне увагу до того, що більшість жертв сексуальних злочинів не заявляють у поліцію і часто діють усупереч своїм інтересам, оскільки перебувають у стані шоку.

За даними АВС, на противагу до Барбари Зів виступить Елізабет Лофтус - когнітивний психолог, яка багато років досліджує проблеми пластичності людських спогадів і ефект впровадження хибних спогадів.

Лофтус не раз давала свідчення в якості свідка на резонансних судових процесах.

Зокрема, її свідчення допомогли виправдати, за браком доказів, подружню пару, яку звинувачували в сексуальному насильстві щодо дев'ятьох дітей, які перебували під їхньою опікою в дитячому садочку МакМартін. Лофтус також виступала на судовому процесі у справі американського актора і футболіста О. Джей Сімпсона.

Адвокатка Вайнштейна Донна Ротунно вже заявила, що готується палко захищати свого клієнта.

"Щоразу, коли мова заходить про чоловіків і жінок, які опинилися в сексуальних обставинах, то ми повинні визнати, що тут завжди присутня неоднозначність. Тобто межі розмиті, і, на мій погляд, часом одна сторона має про те, що сталося, зовсім не те враження, яке має інша ", - сказала вона у вересні 2019 року в інтерв'ю CBS.

За її словами, наявні факти виправдають колишнього продюсера від будь-яких звинувачень у кримінальних діях.

"Я не кажу, що він без гріха. Але є різниця між гріхом і злочином, і на мій погляд, він не ґвалтівник", - вважає Ротунно.

Малоймовірно, що сам обвинувачений дасть свідчення в суді.

Колишньому кіномагнату загрожує звинувачення в скоєнні п'яти тяжких злочинів і, якщо його визнають винним за всіма пунктами, то він може отримати довічний термін.

Попри десятки сповнених подробиць звинувачень на його адресу, Вайнштейн безпосередньо не визнав своєї провини в сексуальних домаганнях і зґвалтуваннях, однак після найпершої публікації в New York Times він опублікував заяву з вибаченнями, де визнав, що заподіяв у своєму житті "багато болю".

Але навіть якщо його виправдають у кримінальній справі, слухання якої почалися зараз в Нью-Йорку, проти нього також порушено кримінальні справи в Лос-Анджелесі та Лондоні. Згідно із заявою прокуратури Лос-Анджелеса, проти нього подано вісім звинувачень у сексуальному насильстві, які в даний момент знаходяться в процесі виробництва.

Як стало відомо в грудні 2019 року, адвокати Вайнштейна досягли домовленості про виплату 25 млн доларів за цивільним позовом, висунутим проти нього 30 актрисами і колишніми співробітницями, які звинуватили його в сексуальних домаганнях. Однак серед них не виявилося таких мегазірок, як Гвінет Пелтроу і Анджеліна Джолі, котрі раніше підтримали звинувачення на адресу колишнього продюсера.

Досягнута домовленість ще не підписана всіма сторонами і не є остаточною.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ