Про це повідомляє видання Los Angeles Times з посиланням на адвоката Харланда Брауна. 

«Всього за кілька днів після того, як Академія кінематографічних мистецтв і наук проголосувала за виключення Романа Поланскі зі своїх лав, адвокат постановника направив лист в організацію у вівторок уранці, стверджуючи, що цей крок був незаконним і погрожуючи подати в суд, якщо Поланскі не дадуть можливості справедливого розгляду», – йдеться у повідомленні.

Як наголошує Браун, рішення Американської кіноакадемії є незаконним, оскільки Поланскі не надали змоги висловитися на свій захист, чим організація порушила свої стандарти й законодавство Каліфорнії.

«Єдине, про що ми просимо, –- це слухання, можливість представити свою сторону», – сказав Браун.

Він також висловив сподівання, що академія захоче уникнути судового процесу і запропонує «почати спочатку».

Сам Поланскі, за словами адвоката, назвав членів кіноакадемії «купкою лицемірів», оскільки в 2003 році вони стоячи аплодували, коли він отримував «Оскар» за фільм «Піаніст». «Коли вручали цю нагороду, всі знали про звинувачення. Це не було секретом, і раптом вони відвернулися від нього, вигнали без слухання? Припускаю, вони думали, що це буде легко: 84-річний режисер не буде боротися, чи не так?», – заявив адвокат.

Як повідомлялося, у 1977 році Романа Поланскі звинуватили в згвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер. Він визнав свою провину у суді, після чого таємно виїхав із США, де йому загрожувало ув'язнення на термін до 50 років. Нині кінорежисер польського походження живе у Парижі.

А у 2010 році британська актриса Шарлотта Льюїс звинуватила Поланскі у сексуальних домаганнях. Жінка стверджує, що це сталось у Парижі у 1983 році, коли їй було 16 років.

У 2015 році польський суд розглядав запит США про екстрадицію режисера, але відхилив його.

Згодом керівництво Американської кіноакадемії проголосувало за позбавлення членського статусу режисера Романа Поланскі та коміка Біла Косбі через звинувачення у сексуальних домаганнях. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ