[media=143286,143287,143288,143289] 

Про це та, зокрема те, як у цей день у 1945 році у селі Павлокома підрозділи польського підпілля знищили українців, розповів журналістам у Польщі голова Об’єднання «Закерзоння» Володимир Середа, передає кореспондент «Вголосу».

«Зранку, близько 4 год, село було оточене з усіх боків. Керував цією злочинною операцією поручник Армії Крайової, сам львів’янин за походженням та вчитель за освітою, Юзеф Бісс під псевдо «Вацлав». В допомогу мав мешканців навколишніх сіл таких же переконань, - зазначив він.

За словами Володимира Середи, в цей день чоловіків польські підрозділи виловлювали на вулицях, кого зустрічали, і вбивали. «Інші люди втікали, намагаючись знайти порятунок у церкві. Нападники гнали жертв до викопаної ями, де їх і розстрілювали. Це робилося для того, щоб на тих теренах не було українців. У ті часи відбувалася депортація», - додав він.

Також голова Об’єднання «Закерзоння» розповів, що тоді залишилися живими два хлопчики, які все це і розказали. Їх поляки не добили над ямою, бо думали, що помруть самі.

Нагадаємо, сьогодні делегація, очолена Клімкіним, вшанувала у с. Павлокома у Польщі вбитих Армією Крайовою українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ