Група під керівництвом Стівена Беннера провела блискуче медико-зоологічне розслідування. Вчені відстежили зміни ферментів печінки і вирахували їх ефективність щодо алкоголю у древніх вимерлих видів. Виявилося, що у останнього спільного предка людини і орангутанга не було ферменту, здатного переробляти етиловий спирт. Але в момент відділення гілки орангутанів від гілки, в яку входять горили, шимпанзе і люди, предки людей отримали фермент, який розщеплює алкоголь в 40 разів ефективніше, ніж більш ранні примати.

Про це пише zoobusiness.

До сих пір панувала думка про те, що спиртні напої на Землі з'явилися не дуже давно. Однак, як показують результати розкопок, алкоголь вміли розщеплювати ще найдавніші люди. У приматів, яким приписують спорідненість з нині існуючим людством, і орангутангів не існувало подібного ферменту. Але він з'явився у відокремленої пізніше гілки шимпанзе і горил.

Дослідники вивчили еволюцію ферментів, які розщеплюють алкоголь, і дійшли до висновку, що стародавні мавпи, яких вважають предками людей, могли переробляти алкоголь, отримуючи при цьому енергію з етанолу.

Фахівці також відзначили, що здатність отримувати з етанолу енергію стала важливою ланкою в процесі еволюції. За їх словами, мавпи могли вживати алкоголь 10 мільйонів років тому.

Дослідники заявляють, що на появу ферментів в організмі таких видів мавп знадобилася одна мутація. При цьому разом з цим явищем примати отримали можливість переробляти етанол в енергію. Дослідники пояснюють, що цей факт зіграв важливу роль у еволюції людини.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ