Про це повідомляє наукове видання Neuron, – пише Еспресо.

Людський мозок досі не досліджений повністю, однак багато аспектів його роботи вже відомі. Зокрема, вчені з'ясували, як мозок планує дії в залежності від того, що ми бачимо й чуємо – це пов'язано зі складними взаємодіями між сенсорними областями нашого мозку та «премоторною корою».

Нещодавно вчені Університету Рочестера знайшли спосіб обійти цю взаємодію і передавати сигнали безпосередньо в премоторну кору. Це могло б допомогти не «використовувати зір в якості посередника». Людям, які перенесли інсульт або отримали пошкодження зорової кори, це дозволило б фактично «бачити без очей».

Під час експериментів на мавпах було доведено, що, стимулюючи премоторну кору, можна досягти того ж, що і при наявності візуального сигналу. У межах експерименту макак натренували тягнути важіль, натискати кнопку або обертати ручку, побачивши відповідні світлодіоди. Потім їх замінили на електрод, який стимулював їх премоторну кору. Результат показав, що макаки реагували на стимуляцію абсолютно так само,  як на реальні світлодіоди.

Незважаючи на те, що цей експеримент вчені називають примітивним, у перспективі подібна технологія зможе надсилати сигнали з використанням кластерів з тисяч електродів, що дозволить передавати складніші образи.

А це, зі свого боку,  дозволить людям з порушеннями очних нервів і первинної зорової кори бачити. А якщо об'єднати технологію з відповідними мозковими імплантами, то, потенційно, можна отримати повноцінне відео у себе в мозку, не використовуючи очі.

З іншого боку, науковці зазначають, що розвиток цього напрямку надає чудову можливість видавати у мозок «ліву» картинку та маніпулювати таким чином людиною.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ