Український режисер Олег Сенцов, якого незаконно засудили та утримують в Росії, став лауреатом премії Міністерства закордонних справ Польщі  «За людську гідність» (Pro Dignitate Humana).

Про це 1 грудня повідомив глава польського МЗС Яцек Чапутович, пише "Інтерфакс-Україна".

Вручення премії відбулось сьогодні у Києві. Замість Сенцова її вручили сестрі українського режисера Наталії Каплан.

«Для мене честь, що в цьому році я можу відзначити премією »За людську гідність« пана Олега Сенцова за визнання його заслуг у сфері прав людини, безкомпромісного захисту осіб, які зазнали переслідувань, і тих, хто зазнав репресій», – заявив Чапутович.

Під час вручення Каплан озвучила сподівання, що завдяки міжнародній підтримці Сенцов зможе особисто подякувати за дане визнання.

«Олег, незважаючи ні на що, продовжує боротися ... Він ... не відступив від своїх переконань і готовий за них дійсно піти до кінця», – сказала сестра українського режисера.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін подякував своїм колегам із Польщі за премію Сенцову.

«Дякую нашим польським друзям за вручення почесної відзнаки МЗС Pro Dignitate Humana О. Сенцову як людині і герою, який протистояв російській окупації, боровся за звільнення всіх політв'язнів Кремля. Відзнака ще більш символічна, коли тепер поряд з політв'язнями, Росія захопила 24 військовополонених», – написав глава МЗС України у Facebook.

Раніше сестра Сенцова розповіла, що у режисера після тривалого голодування досі залишаються проблеми з нирками та печінкою.

ІА "Вголос": НОВИНИ