У Європарламенті нагадали, що головною проблемою України є корупція. Однак останнім часом боротьба з цим явищем, на думку європарламентарів, суттєво сповільнилася.

Про це йшлося під час дебатів в Європарламенті в контексті представлення доповіді про імплементацію Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, повідомляє «Сегодня».

«Боротьба з корупцією повинна здійснюватися з більшою рішучістю», — сказав співдоповідач Європарламенту з питань України Міхаель Галлер.

Своєю чергою, голова Комітету асоціації Україна-ЄС від Європейського парламенту, польський депутат Даріуш Росаті виступив за посилення зусиль для втілення в життя Угоди про асоціацію. Одним із головних напрямків євродепутат називає боротьбу з корупцією.

«Ми знаємо напрямки, які вимагають великих зусиль. Це боротьба з корупцією, створення незалежної судової системи, але ми повинні пам'ятати, що Україна імплементує Угоду про асоціацію в надзвичайно складних умовах. Країна переживає війну, частина її території окупована. Нещодавно ми мали ще один акт агресії з боку Російської Федерації в Азовському морі, і, врешті-решт, Україна також є об'єктом посиленої пропагандистської війни з боку Російської Федерації», — зазначив він.

А от німецький депутат Європейського парламенту Ребекка Хармс висловила припущення, що в Україні «один або два олігархи істотно впливають на політику».

«Це головна проблема, і саме тому ми не змогли добитися прогресу в деяких сферах», — сказала вона.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні відзначила успіхи України в реформуванні країни навіть у важких умовах військової агресії Росії. Водночас вона зазначила, що темпи судової реформи та боротьби з корупцією достатньо повільні.

"Але доповідь чітко дає зрозуміти, що багато складних питань зберігається. І гадаю, що існує очевидне загальне розуміння всіх нас, що найбільш нагальним (завданням. — Ред.), імовірно, є боротьба з корупцією. Я поділяю ваші погляди. Ми з нетерпінням очікуємо, що Вищий антикорупційний суд стане дієвим. Усі антикорупційні інститути повинні повністю стати незалежними і вільними від політичного тиску, це також стосується і прокурорів", — сказала Федеріка Могеріні.

ІА "Вголос": НОВИНИ