Слово “пневмонія” за останні півтора року стало звичним у нашому лексиконі і від цього стає дещо тривожно. Але, якщо мати достатньо інформації та бути підготовленим, то пневмонія вже може здатися не такою й страшною. В день боротьби з пневмонією нагадуємо про серйозність цього захворювання та пропонуємо прості кроки, які може зробити кожен із нас, щоб не допустити розвитку пневмонії у своєї дитини чи у себе.

Що таке пневмонія?

“Пневмонія, або запалення легень – це гостре інфекційне захворювання, яке локалізується перш за все у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію у альвеолах збирається слиз та рідина, які викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню. Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що, як правило, передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми”, – розповідає Діана Столяр, лікарка-пульмонологиня, завідувачка клінічно-діагностичного відділення Центру легеневого здоров’я.

Щороку за даними ВООЗ, на пневмонію хворіє 450 мільйонів людей, що складає 7% населення планети. Три відсотки помирають від цієї хвороби. Згідно з офіційною статистикою, в Україні захворюваність на пневмонію складає 400-500 випадків на 100 тис. населення.

“Лікування пацієнтів із пневмонією на сьогодні залишається складною проблемою в усьому світі. Цьому сприяють багато чинників, в тому числі резистентність збудників пневмонії до антибактеріальних препаратів. І це в подальшому може стати глобальною екологічною катастрофою. Так як за прогнозами експертів, до 2050 року у людей може не бути чутливості до антибіотиків, а нових діючих антибактеріальних речовин ще не винайшли”, – говорить Діана Столяр.

Звідки береться пневмонія?

За словами пульмонологині, пневмонія майже завжди виникає як ускладнення ГРВІ. В залежності від причини запалення легень, виділяють такі типи цієї хвороби:

– бактеріальна пневмонія її збудниками є бактерії стрептококи, стафілококи, пневмококи, гемофільна паличка;

– вірусна пневмонія її збудниками є віруси, такі як: грип, аденовірус, коронавірус. Але, не дивлячись на те, що ковід викликає вірусну пневмонію, захворювання, від якого страждають люди при COVID-19, дуже відрізняється від інших вірусних пневмоній. Воно стоїть окремо у списку.

– грибкова пневмонія її збудниками є різноманітні грибки та мікроорганізми.

Фактори ризику при пневмонії

На запалення легень, як зазначає Діана Столяр,  може захворіти будь-хто і будь-коли. Але є групи людей, серед яких ця хвороба виникає частіше, протікає важче та має погані прогнози.

 До них належать:

  • Немовлята перших днів життя з встановленою внутрішньоутробною пневмонією, недоношені діти;
  • Люди похилого віку (більш 65 років);
  • Люди, що мають хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів (астма, бронхіти, ефіземи і т.п.);
  • Люди з серйозними ураженнями нирок та печінки, 
  • Ті пацієнти, у яких порушено метаболізм та маються ендокринні розлади (зайва вага, діабет,проблеми з щитовидною залозою);
  • Хворі на онкологію;
  • Діти та дорослі, у яких є первинний чи/або вторинний імунодефіцит;
  • Люди з тяжкими аутоімунними розладами.

    Пневмонія у дітей

На сьогоднішній день пневмонія вважається найбільш поширеною причиною високого рівня смертності дітей раннього віку у всьому світі. За даними ВООЗ, через цю  недугу помирає близько 16% дітей віком до 5 років.

“Пневмонія є загрозливим станом для дітей будь-якого віку.  Як і в дорослих, у малечі  це захворювання  зустрічається, як ускладнення вірусної інфекції,  але може бути окрема бактерійна чи грибкового походження пневмонія. Основними збудниками захворювання в дітей є гемофільна паличка і пневмокок, окрім того збудниками можуть бути віруси різної етіології, переважно респіраторні. Недуга у дитячому віці розвивається дуже швидко", – зазначає Юлія Летц, обласна спеціалістка-експертка з фитячої фтизіатрії.

Симптоми пневмонії

За словами Юлії Летц, у дітей захворювання починається з верхніх дихальних шляхів, далі вірус поступово уражує середні, нижні дихальні шляхи, підключається природна бактерійна флора і вірусне захворювання може переходити в пневмонію.

“Якщо ви бачите, що ваша дитина температурить більше як 5 -8 днів після початку вірусної інфекції, кашель стає надсадним, вимучуючим, з’являється вночі, якщо є ознаки інтоксикації (дитина млява, бліда), ознаки дихальної недостатності –  звертайтеся терміново до лікаря”, – говорить пульмонологиня.

Грудним дітям при пневмонії, за словами лікарки, може бути важко ковтати їжу або пити. У них може знижуватись температура тіла, з’являтись судоми, інколи діти можуть навіть знепритомніти.

У дорослих, при захворюванні на пневмонію, спостерігають такі симптоми:

  • підвищення температури тіла (38–39 °C, рідше — 37,2–37,4 °C), лихоманка;
  • кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
  • відчуття браку повітря, зниження апетиту;
  • втома, сонливість, пітливість;
  • задишка при фізичному  навантаженні, інколи біль за грудиною;
  • втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
  • свистячі хрипи під час дихання .

Втім, як зазначають медики, не завжди при пневмонії наявні абсолютно усі із зазначених симптомів.

Як лікують пневмонію?

У дорослих

Як каже пульмонологиня  Діана Столяр, лікар встановлює діагноз «пневмонія» на основі даних огляду, вислуховування легень, а якщо є сумніви, призначається рентген грудної клітини. 

“ Якщо має місце бактеріальна пневмонія, то основою лікування будуть тільки правильно підібрані антибіотики. У випадку з вірусною – лікування будується на підтримці імунітету, головне не дати вірусній пневмонії перейти у бактеріальну форму. При грибковій пневмонії застосовуються фунгіцидні препарати, симптоматичне лікування та фізіотерапію”, – зазначає лікарка.

Чого не можна робити?

 – Приймати самостійні рішення щодо діагностики чи лікування.

Не потрібно одразу записуватися на комп'ютерну томографію чи вимагати у лікаря направлення. Доцільність тих чи інших обстежень визначає саме фахівець зважаючи на клінічні показання, а не на бажання пацієнта.

– Не можна самостійно призначати собі ліки, зокрема антибіотики.

Причиною пневмонії може бути як бактерія, так і вірус. У випадку з вірусною пневмонією антибіотик просто не спрацює, бо ці препарати не діють на віруси. Вірусна інфекція може ускладнюватися бактеріальною пневмонією, проте визначити точну причину і призначити правильний антибактеріальний препарат може виключно лікар. 

У дітей

У дітей для діагностики пневмоній, зі слів дитячого фтизіатра Юлії Летц,  аналізується  як клінічна картина, фізичне обстеження, так і рентген органів грудної клітини. 

"Пневмонії у дітей можуть бути різними за складністю протікання. Є стани, коли захворювання  може лікуватися амбулаторно. Малюків молодше трьох років та дітей, що мають тяжкий перебіг пневмонії (супроводжується значною інтоксикацією, ознаками дихальної недостатності), треба лікувати стаціонарно”, – каже дитячий фтизіатр.

Що варто робити, а що забороняється?

–Не можна використовувати засоби для пригнічення кашлю. Кашель необхідний для евакуації зайвого мокротиння, яке виділяється при хворобі

 –Потрібно провітрювати, підтримувати в приміщенні температуру повітря 21-22 градуси. 

–Зволожувати повітря – робити вологе прибирання, використовувати зволожувачі.

–Рясне пиття є дуже важливе, це істотна умова для швидкого одужання. 

–Лежати у ліжку варто стільки, скільки цього вимагає дитячий організм. На етапі одужання помірна активність, наприклад, спокійні прогулянки, дуже важливі. Натомість постійне лежання може спричинити застійні явища у легенях. 

–Мама може стимулювати кашель: нагадувати дитині прокашлюватись, злегка простукувати спину обабіч хребта.

–Не допоможе, лише зашкодить прийом антибіотиків за самостійним призначенням, гірчичники, банки, дихання над картоплею, будь-які прогрівання на груди (сіль, картопля, тощо).

Прості кроки як вберегти себе та дитину від пневмонії

  • Вакцинуйтеся. Пневмонія є частим наслідком важкого грипу. Тому вакцинація від грипу суттєво знижує ризик грипу або його тяжкого перебігу із супутніми захворюваннями.
  • Дітям до 5 років та дорослим старшим за 65 варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. Така вакцинація дуже бажана людям із хронічними хворобами легень і курцям. Пневмококи є частою причиною бактеріальної пневмонії, менінгіту і отиту.
  • Кашлюк, кір та навіть вітрянка можуть дати поштовх пневмонії. Знову ж таки, допоможе вакцинація.Навіть від вітрянки є вакцина, яка необхідна жінкам, що не хворіли на вітрянку і планують завагітніти. Саме у вагітних жінок, а також людей з імунодефіцитними станами, вітрянка може викликати пневмонію.
  • Маленьким дітям потрібно зробити планові щеплення від гемофільної інфекції b. 
  • Дотримуйтеся особистої гігієни: мийте руки з милом. Особливо після того, як прийшли на роботу чи додому, після чхання, вбиральні, зміни дитині підгузків, приготування їжі і перед нею.
  • Покиньте куріння. Курці значно вразливіші до хвороб нижніх дихальних шляхів  і мають важчий перебіг (зокрема, частіше потребують штучної вентиляції легень). 
  • Їжте просту свіжу їжу, свіжі овочі та фрукти. Вони дадуть всі необхідні нутрієнти та мікроелементи. Картопля, запечена в мундирі, квашена капуста, обліпиха та яблука цілком відповідають такій потребі.
  • Будьте фізично активними. М’язам потрібні навантаження, а легеням — достатня вентиляція свіжим повітрям.

ІА "Вголос": НОВИНИ