Американський політтехнолог Пол Манафорт, який у США відбуває тюремний строк за шахрайство, у 2010 році намагався організувати для одного зі своїх клієнтів вигідний продаж компанії «Укртелеком».

Про це йдеться в опублікованому 4 листопада розслідуванні Центру із дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP.

Повідомляється, що Манафорт під час президентських виборів в Україні працював із главою виборчого штабу Віктора Януковича Сергієм Льовочкіним і його сестрою, на той момент нардепкою  Юлією Льовочкіною.

Із листування, яке опинилося в розпорядженні OCCRP, стало відомо, що за сім місяців після перемоги Януковича на виборах «Льовочкіна написала Манафорту про заплановану приватизацію »Укртелекому«, припустивши, що їхній вплив на процес торгів може дати їм можливість скупити компанію зі сприятливою швидкістю». Вона зазначала, що у цьому «може виявитися корисним» її брат, який тоді обіймав посаду глави Адміністрації Президента України.

У розслідуванні повідомляється, що «Манафорт з ентузіазмом відгукнувся на лист Льовочкіної, яка запропонувала створити вигідні умови для аукціону з продажу »Укртелекому«. Пізніше політтехнолог написав, що фінансування покупки йому забезпечити не вдалося. Із листування випливає, що йшлося про потенційного інвестора з Китаю.

У листопаді 2010 року Льовочкіна попередила Манафорта, що вони знайшли »свого« покупця для компанії, тому що »більше не було можливості чекати«.

У 2011 році Українська держава продала 92,79% акцій »Укртелекому« компанії ЕСУ, дочірній фірмі австрійського фонду EPIC. Raga Establishment Ltd викупила телеком-оператора у фонду EPIC і перепродала його у 2013 році холдингу СКМ підприємця Ріната Ахметова за $860 млн. Водночас, як запевняли в Raga, з цієї суми було отримано лише аванс у розмірі $100 млн.

Як писав »Вголос, ще до телефонної розмови з президентом України, з якої почався імпічмент, президент США Дональд Трамп контактував з колишнім президентом України Петром Порошенком.

ІА "Вголос": НОВИНИ