Як наголошує прес-служба Державної міграційної служби, жодну організацію в Україні, окрім Державної міграційної служби, не наділено повноваженнями з оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Із запровадженням біометричних паспортів активізувалися шахраї та фірми-посередники, які пропонують «прискорити» оформлення біометричного паспорта або ж узагалі оформити цей документ. Розцінки на послуги таких посередників коливаються від 1000 гривень і більше. Завершується це зазвичай у кращому разі звичайним оформленням документа в міграційній службі у встановлений законодавством строк, у гіршому – втратою коштів і неотриманням документа. Інформацію про вже виявлених «посередників» передано до правоохоронних органів для відповідного реагування.

На своїх сайтах шахраї пишуть, що нібито є офіційними партнерами Державної міграційної служби України або ж Державного підприємства «Документ» у галузі оформлення документів, однак ані міграційна служба, ані ДП «Документ» не співпрацюють з питань оформлення паспорта для виїзду за кордон із жодними приватними компаніями.

«Для оформлення біометричного паспорта громадянам необхідно звертатися до відповідного найближчого підрозділу міграційної служби й нікуди більше. Тільки працівники міграційної служби здійснюють фотографування, сканування підпису та відбитків пальців рук особи, і без особистої присутності людини в підрозділі ДМС ці процедури провести неможливо. Система, на основі якої оформлюють паспорти, не приймає інформацію з жодних носіїв», – зазначають у ДМСУ.

У разі виявлення приватних організацій, які пропонують послуги з оформлення біометричного паспорта, громадянам радять інформувати правоохоронні органи або міграційну службу.

Нагадаємо, що видачу біометричних паспортів перенесли на лютий.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ