У 2014 році російський контент був домінуючим на українському телебаченні, тому через заборону Держкіно на трансляцію в Україні фільмів, що пропагують країну-агресора, медіакомпанії втратили величезні гроші.

Про це в інтерв'ю «Вголосу» сказав екс-очільник Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

«Із Пореченковим ми заборонили 69 фільмів, з Охлобистіним – 71. Загалом же під заборону потрапили сотні фільмів і серіалів. Це принесло величезні збитки медіагрупам, бо ж вони закуповують контент на рік вперед. У 2014-му, коли ми впроваджували заборони, вони вже закупили фільми та серіали на весь 2014-ий і починали закупівлі на 2015-ий. Тобто гроші вже було заплачено», - зазначив Іллєнко.

«Це були шалені гроші, адже у 2014-му російський контент на українському телебаченні був домінуючим. Точну суму назвати не можу, бо компанії не мали зобов’язання повідомляти Держкіно таку інформацію. Але один з відомих українських телеменеджерів публічно говорив про 400 млн доларів щороку, які платило українське телебачення за російський контент до війни. І це лише прямі втрати. А канали ж мусили чимось замінити цей заборонений контент, тобто купити новий, відзняти щось своє, відповідно, знову витратити кошти. У цьому, до речі, був величезний позитив, бо канали були змушені розпочати виробництво власного контенту, вже українського. Спочатку він, на жаль, був російськомовний. Але тепер з огляду на те, що запрацювали мовні квоти, він став українським. Завдяки цьому українське телебачення сьогодні вже зовсім інше. Нарешті українські сценаристи та режисери отримали роботу, а українські актори – головні ролі. До того вони були хіба на «підтанцьовці» у російських зірок», - додав екс-глава Держкіно.

Більше про це читайте у повній версії інтерв'ю з Пилипом Іллєнком.

ІА "Вголос": НОВИНИ