Оскільки США є однією з найвпливовіших країн, то за зміною її очільника спостерігає увесь світ, а заяви одіозного кандидата у президенти США, улюбленця Путіна та Жириновського, мільярдера Дональда Трампа змушують замислитись: якою буде міжнародна геополітика після президентських виборів у Штатах?

Поразка під час дебатів – не поразка на виборах

Так, під час теледебатів, які відбулися у понеділок 26 вересня, за опитуванням телеканалу CNN 62 % мешканців США імпонує кандидат від «демократів» Гілларі Клінтон.

Під час публічних дебатів  Клінтон закидала Трампу прихильність до диктатора Путіна та наголосила на його нестриманості та неадекватній поведінці: «Людина, яку можна роздратувати твітом, не повинна тримати свої руки біля ядерних кодів», - сказала Клінтон

Натомість американські аналітики та оглядачі вважають, що цю перемогу Клінтон здобула через те, що до публічних дебатів вона добре підготувалась, а Трамп натомість витратив більшу частину свого часу, агресивно виправдовуючись від закидів конкурентки, не маючи можливості «напасти» на Клінтон. На його тлі, вважають американські експерти, Клінтон виглядала досвідченою та виваженою.

«Трамп виграв перші 30 хвилин дебатів. Потім Гілларі зачепила його питаннями про його бізнес і він плутав слова наступну годину. Він ігнорував очевидні атаки, по-дитячому захищаючи себе», - написав у «Тwitter» консервативний американський  оглядач Бен Шапіро.

Натомість деякі американські аналітики вважають, що поразка Трампа на дебатах суттєво не вплине на думку тих, хто уже вирішив голосувати за одіозного республіканця:

«Не думаю, що Трамп втратив когось із своїх відданих прихильників, але не бачу, що під час дебатів він міг здобути хоч одного нового», - написав у «Тwitter» Джош Грінман політичний оглядач видання «New York Daily News».

Трамп і україно-російський конфлікт

Трамп став  відомий в Україні через свої одіозні заяви щодо лояльності до президента Росії Владіміра Путіна.  Також кандидат в президенти США від республіканців вважає анексію Криму «законним рішенням самих мешканців півострова», а зовсім недавно, під час саміту Генасамблеї ООН, Трамп, посилаючись на зайнятість, не зустрівся із українським президентом Петром Порошенком. Все це викликає побоювання в Україні щодо того, чи не змінить США, у разі перемоги Трампа, своєї позиції щодо українсько-російського конфлікту.

Адже  під час інтерв’ю з журналістом Джо Скарборо на телеканалі «MSNBC» Трамп заявив, що захоплюється Путіним, як сильним президентом. На що журналіст зауважив: «Це також людина, яка вбиває журналістів і політичних супротивників і вторгається в інші країни Це явно привід для занепокоєння, чи не так?»

«Він править своєю країною, - сказав Трамп. - І він – лідер, а не те, що ми маємо у себе в країні».«Але знову ж таки, - говорив Скарборо, - він вбиває журналістів, які з ним не згодні». «Я вважаю, що наша країна теж багато кого вбиває, ви розумієте, Джо? - не здавався республіканець. - В світі зараз відбувається багато всякої дурні, Джо. Багато вбивств, багато дурниць». «Я чогось не розумію, - сказав Джо Скарборо. - Але ви, очевидно, засуджуєте Володимира Путіна за те, що він вбиває журналістів і політичних супротивників, вірно?» . «Звичайно, безперечно .. Але я завжди ставився до Путіна нормально Я вважаю його сильним лідером Він потужний лідер. Він реально популярний у себе в країні Там його поважають як лідера», - підсумував Трамп.

Очільник Кремля Путін теж, до речі, не приховує своєї люб’язності до мільярдера Трампа: «Він дуже яскрава та талановита людина і це без всяких сумнівів».

До речі, його конкурент Гілларі Клінтон вважає, що перемогу Трампа найактивніше святкуватимуть у Кремлі: «Це не той, в чиї руки повинні потрапити ядерні коди, – сказала під час одного із своїх виступів колишній держсекретар США. – Якщо Дональд Трамп виграє, це будуть святкувати в Кремлі. Ми не можемо цього допустити».

Якою буде політика Трампа-президента щодо України

Тож, що ж буде з Україною в геополітичному плані, якщо президентом США стане одіозний Трамп, «Вголос» запитав у експертів.

Так, Микола Белєсков, експерт Інституту світової політики вважає, що подібні заяви Трамп робить через незнання зовнішньополітичної ситуації: « На сьогоднішній день не можна чітко сказати, якою буде зовнішня політика Дональда Трампа на посту президента Сполучених штатів Америки, тому що в його команді мало експертів, які спеціалізуються на зовнішній політиці». Разом з тим, зазначає експерт, його заяви про захоплення Путіним викликають в українців певні побоювання, але поки вони є суто популіськими: «Занепокоєння викликають особливо ті заяви , які стосуються легітимності анексії Росією українського Криму, але немає гарантій, що Трамп буде реалізовувати в життя свої скандальні заяви, бо вони в першу чергу спрямовані на внутрішню аудиторію і якщо їх проаналізувати, то перший меседж такий: Обама слабкий, його не поважають у світі, а тому є агресія в Україні. Це все спрямовано на внутрішнього споживача. Але є певні занепокоєння ще й тому, що Дональд Трамп не захотів минулого тижня зустрічатися з президентом України, тому важко спрогнозувати, якою буде його зовнішня політика щодо україно-російських стосунків».

Політолог Сергій Таран вважає, що Трамп попри особисті симпатії не зможе змінити зовнішню політику США щодо Росії: «Найбільша проблема у Трампа - це те, що його не можна спрогнозувати, і це найгірше, бо ніхто не хоче мати справу з країною, президент якої не прогнозований. Трамп постійно змінює думку: спочатку він виступив за введення військ в Ірак, згодом це спростував. Дональд Трамп різко змінює думку щодо України. Ми чули, що він критично ставиться до України, бо Трамп відмовився зустрітись із президентом Порошенком під час Генасамблеї ООН, але разом з тим в оточенні кандидата в президенти від республіканців є люди, які позитивно ставляться і підтримують Україну. Та все ж зовнішня політика США є прогнозованою, її розробляли десятиліттями і  навряд чи Трамп це зможе побороти»

Міжнародний експерт Олександр Хара теж зауважує, що це лише передвиборчі заяви Трампа і немає гарантій, що він їх втілюватиме у політичне життя: «Коли йдуть передвиборчі перегони дуже часто кандидати у президенти кажуть те, що потім не збираються робити. Чому в США це відбувається? По-перше, тому, що кандидати в президенти не в курсі щодо таємної інформації, яка циркулює у світі. Тобто коли кандидат Трамп стане президентом, то він отримуватиме секретні відомості, які отримує сьогодні Обама, а це дані відповідних посадових осіб, розвідки, військових. Тоді він може кардинально змінити вектор своєї зовнішньої політики. По-друге, враховуючи, що США – це з одного боку демократична країна, але там є потужна бюрократія, то навіть якщо Трамп, прийшовши до влади, захоче кардинально змінити зовнішньополітичний курс, то ця бюрократична машина буде це доволі повільно робити. Також, не зважаючи на те, що США є країною з президентською формою правління, все ж їхній Конгрес має величезний вплив, він може рішення  будь-якого президента просто скасувати. А тому, навіть якщо Трамп прийде до влади і захоче втілювати у життя те, що він наговорив про Україну, Європу та Росію, то на це буде певна реакція у США»

 Разом з тим, зауважує експерт, у Трампа немає політичного досвіду, а тому його заяви не можна сприймати всерйоз: «Варто врахувати те, що у Трампа немає досвіду управління державою. Світ він сприймає, як недалекий бізнесмен лише через окремі знайомства і свої особисті враження від них, в його оточенні немає потужних радників з європейських питань, а з питань України  тим більше, тож це незнання становить небезпеку для нас. З іншого боку, варто розуміти й те, що Україна й за Обами не була пріоритетом США, бо перший пріоритет для них – це небезпека з боку Росії з її ядерною зброєю та Китай у перспективі. Потім  - це те, що становить небезпеку для американських партнерів у Європі, це стосується країн НАТО, куди Україна не входить, підтримання ліберального світо устрою тощо . Ми десь четвертий-пятий пріоритет. Але разом з тим, для США принципово те, що не можна визнавати анексію Криму, цю реальність не зможе порушити навіть Трамп. А інші речі, як от  допомога нам  - все залишатиметься у силі: і військова, і матеріальна. Трамп швидко зрозуміє, чи йому пояснять, хто такий Путін і яку небезпеку ця фігура становить. Тому навіть після приходу до влади Трампа, я не думаю, що для України щось категорично зміниться».

Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зауважує, що Трамп є членом Республіканської партії, яка прихильно ставиться до України, а тому суттєвої геополітичної небезпеки для України у разі перемоги Трампа немає: «У Дональда Трампа є шанси на перемогу, причому і у пані Клінтон вони теж є, все десь 50 на 50. Тут варто розуміти, що Сполученими Штатами керує і керуватиме не тільки президент, у них система партійного управління країною. А республіканська партія, яку представляє Трамп, завжди активно підтримувала Україну, там є багато впливових працівників, яких пов’язують з українською громадою, а тому варто враховувати і це. Для прикладу, буквально на днях був ухвалений закон про підтримку України і за цей закон у Конгресі голосували спільно Демократична і Республіканська партії, що дуже рідко буває у Штатах. Республікаці підтримують Україну і навіть якщо Трамп стане президентом і візьметься виконувати усе те, що наговорив, то все ж він буде змушений враховувати позицію власної партії та позицію Конгресу США».

Що ж, поживемо – побачимо. Чекати залишилось недовго.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ