Прем’єр Володимир Гройсман сподівається, що головний кошторис країни парламентарії затвердять до 10 грудня. Експерти сумніваються в цьому і прогнозують складні торги між фракціями за кожен шматок бюджетного пирога, пише «Сегодня».

Як видно з інфографіки, уряд традиційно збільшив як доходи, так і витрати бюджету і при цьому сподівається знизити інфляцію майже вполовину проти нинішньої, або до 7% за рік. Як пояснив прем’єр, податки підвищувати не будуть, а доходи збільшаться за рахунок економічного зростання на 3% в рік. У підсумку ВВП країни в 2018 році повинен дійти до 3 трлн грн (в 2017 р. очікується близько 2,6 трлн грн).

Також у 2018 році заплановано скорочення дефіциту держбюджету з 2,7% ВВП до 2,4% за підсумками 2017 року. Середньорічний курс долара підвищиться до 29,3 грн (у бюджеті-2017 – 27,2 грн). Також уряд збирається тричі – з 1 січня, з 1 липня і з 1 грудня – підняти соцстандарти. Так, середній прожитковий мінімум (ПМ) виросте спочатку до 1700 грн, потім – до 1777 грн, потім – до 1853, ПМ для працездатних – відповідно до 1762 грн, 1841 грн і 1921 грн, ПМ для непрацездатних – до 1373 +1435 і 1497 грн .

Водночас у словах економістів поки більше критики бюджету, ніж оптимізму. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що реальні показники 2018 року можна буде порівняти з результатами цього року.

«У 2017 р ВВП закладали 3%, а буде по факту 2%, а інфляцію планували 8%, а може виявитися всі 13%. І це гранично оптимістичний сценарій, – сказав Пендзин. – Не вірю в серйозні прориви в економіці і не бачу якихось драйверів або преференцій окремим галузям, що б могло виводити країну з кризи. Влада поки не зуміла зацікавити інвесторів, щоб ті прийшли реалізовувати серйозні проекти в Україні. Тому бюджет-2018 виявиться соціальним, тобто бюджетом проїдання. У ньому частину соцвиплат профінансують навіть із зовнішніх запозичень, тим більше що наступний рік передвиборний. У цій ситуації турбує майбутнє зростання зовнішнього боргу. Зараз держборг становить 77 млрд дол., а в 2018 році може стати 94 млрд дол. Все це в майбутньому може лягти на плечі українців, і як це буде погашатися, не зрозуміло».

Експерт Олександр Охріменко назвав бюджет «зайво оптимістичним», зазначивши, що його планують виконати перш за все за рахунок девальвації гривні майже на 8%.

«Кабмін говорить про дефіцит держбюджету в 2,4%, але це без урахування боргів по ПДВ, боргів по зарплатах держпідприємств і «дірки» в 150 млрд грн в бюджеті Пенсійного фонда, – говорить Охріменко. – Викликають сумніви такі джерела доходів, як спецконфіскація майна колишніх чиновників (4 млрд грн) і приватизація (22 млрд грн)».

Поки, за його оцінкою, складно прогнозувати, коли головний кошторис країни стане законом, оскільки кожна фракція в Раді буде відстоювати свої інтереси. Основні торги за підвищення фінансування розгорнуться між БПП (соціалка) і «Народним фронтом» (силовий блок). Також постараються продати свої голоси дорожче мажоритарники, вибиваючи фінансування для своїх округів.

«На субсидії виділили мало»

Особливе занепокоєння у експертів викликає закладена в бюджеті сума субсидій на оплату комунальних послуг. Вона явно недостатня, оскільки в світі подорожчали енергоносії, а Кабмін це не врахував у своїх розрахунках. Як роз’яснив Пендзин, зараз населення платить за газ за ціною, сформованою при вартості бареля нафти в 49 дол., але вона вже становить 62 дол. (+ 26%).

«Через це ціна газу на світовому ринку підскочила на 18%, але наша влада виконала обіцянку перед народом: не підвищувати цін на «комуналку» в цьому опалювальному сезоні. Хоча в меморандумі з МВФ записано: це має відбутися автоматично, якщо газ подорожчає більш ніж на 10%, – говорить Пендзин. – Тепер треба чекати це підвищення в травні 2018 го, що призведе до зростання навантаження на держбюджет щодо фінансування субсидій. Зараз закладено на субсидії 61 млрд грн і може бути додано 7,6 млрд грн. А в бюджеті-2018 всього 55 млрд грн на ці цілі. Їх не вистачить, адже в 2018-му число субсидіантів може зрости з 6,5 млн сімей до 8,5 млн, а це більше половини домогосподарств».

ІА "Вголос": НОВИНИ