[media=138369,138370,138371,138372,138373] 

Про це сам Святослав Шеремета повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні перебуваю на території Польщі. З групою експертів будемо спостерігати за пошуковими роботами польського ІПН у Грушовичах на місці зруйнованого українського пам'ятника на кладовищі», – написав Шеремета.

Нагадаємо, що 18 листопада 2017 року Святослава Шеремету не впустили до Польщі, звинувативши його у «нацизмі» і «пропаганді злочинних ідеологій» та заборонивши в'їзд до РП та ЄС аж до 18 жовтня 2018 року.

Сьогодні ж у коментарі «Вголосу» Святослав Шеремета повідомив, що разом з іншими чотирма українськими делегатами перетнув польський кордон без жодних проблем.

«Зараз польська сторона проводить розкопки. Ми спостергіаємо, що тут відбувається, аби не дати можливості здійснити жодних фальсифікацій. Попри те, що ми не давали згоди на проведення цих робіт, вважаю, що присутність української сторони має бути, аби ми знали реальну ситуацію», - розповів Шеремета. 

За його словами, польський інститут нацпам'яті не повідомив ні Державну міжвідомчу комісію, ні Український інститут нацпам'яті про заплановані роботи безпосередньо. Сповістили тільки МЗС України, поставивши дипвідомство перед фактом.

Також Святослав Шеремета додав, що рішення польського ІНП завдало українській стороні чимало незручностей, адже українським еспертам, аби долучитися до проведення робіт в Грушовичах, довелося залишити інші міжнародні експедиції, які було заздалегідь заплановано на ці дні.

Як писав «Вголос», на місці надгробного пам'ятника воякам Української повстанської армії, зруйнованого польськими шовіністами у квітні минулого року, вже цього місяця польська сторона запланувала розпочати пошуково-ексгумаційні роботи.

Зазначається, що метою археологічних робіт є перевірка достовірності інформації про поховання бійців Української Повстанської Армії на місці пам'ятника.

Про проведення робіт ІНП Польщі повідомив посла України в Польщі, Об'єднання Українців у Польщі, а також запросив їхніх представників взяти участь у роботах як спостерігачі.

Разом з тим, днями віце-директор Інституту нацпам'яті Польщі Кшиштоф Швагжик заявив, що ніде на території Польщі більше не буде пам'ятників Українській повстанській армії.

Нагадаємо, 26 квітня 2017 року представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник воякам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля, який до цього вже плюндрували вандали. Тоді акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП).

Відомо, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам'яті. В жодному із випадків зловмисників не було затримано. Часто інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ