Аби з’ясувати, чому склалася така ситуація і коли діти зможуть приступити до навчання з новими книжками, «Вголос» звернувся до фахівців Інституту інноваційних технологій і змісту освіти України.

Як зазначила начальник відділення організації видання навчальної літератури Інституту Ольга Ніколюк, з держбюджету вже профінансовано виготовлення 95-ти назв підручників для 6-го класу. Повний комплект складає 104 назви. Сюди входять книжки для шкіл української та російської форми навчання.

«Інститутом вже надруковано 39 назв підручників загальним накладом 2 млн. 724 тис. 455 примірників, – сказала під час телефонної розмови Ольга Василівна. – Аби школи якомога швидше отримали книжки, 2 вересня між Інститутом та перевізниками було укладено угоду про доставку  вантажу. Отож, найближчим часом діти мають отримати нові підручники».

Що стосується долі інших 56-ти назв підручників, начальник відділення пояснила наступне.

«Згідно  із законодавством України, для друку підручників Інститут має використовувати папір виключно українського виробництва. Проте, на сьогодні Дніпропетровська паперова фабрика стоїть, Коростишівська не має таких великих потужностей. Звідси й затримка», – підкреслила Ольга Ніколюк.

На запитання редакції, чому так довго чекали на друк підручників, фахівець відповіла: «Ми не могли своєчасно приступити до роботи у зв’язку зі зміною у навчальних планах. В той же час, аби вчителі змогли розпочати учбовий рік своєчасно, всім шкільним закладам від Інституту було надіслано листа, в якому вчителям дозволяється працювати за старими підручникам».

В свою чергу, начальник ресурсного центру матеріальних фондів Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Оксана Василишин, сказала, що лист від Міністерства освіти про розподіл підручників по школах області надійшов ще 14 серпня. Проте й досі підручників школи Львівщини не отримали.

ІА "Вголос": НОВИНИ