У Польщі все більше людей застановляється, чи не наламали вони дров своїм теперішнім зарозумілим ставленням до українців. Про це на сторінці jagiellonia.org пише Єжи Любач, відомий польський кінорежисер і продюсер.

«Чи треба нам любити Україну? Я задаю собі це запитання вже впродовж багатьох років, — твердить він. — Ще з часів просування Генриком Сенкєвичем польського імперіалізму нічого, крім ненависті українців ми не отримали. Це призвело до того, що свого часу два наших братніх народи, поринувши у братовбивчі конфлікти, обидва опинилися під владою ворожої московської сатрапії».

Режисер запевняє, що «незважаючи на усвідомлення жорстоких сторінок у нашій спільній історії, був рішуче доброзичливо налаштований до українців, і аж ніяк не вороже». Він застерігає, особливо молоде покоління, яке не в змозі уявити собі той ступінь ізоляції, в якому десятиліттями жили народи, поневолені Радянським Союзом, у тому числі й Польщі.

«Ми можемо мріяти про братерство, хоча це й важко, але, незважаючи на всі реальні труднощі, обов'язково маємо підтримувати всі розумні та відповідно до норм міжнародного права, дії України. У нас немає сили для всього. Ми не приймаємо і ніколи не зможемо визнати анексію Криму Росією. Й якщо українці хочуть мати героєм Бандеру та Шухевича — це їхня справа», — резюмує продюсер.

ІА "Вголос": НОВИНИ