Світло здорожчає на чверть

З 1 березня 2016 року в Україні в середньому на 25% зростають тарифи на електроенергію для населення. Загалом є три градації споживання населення електроенергії: до 100 кВт, від 100 до 600 кВт і понад 600 кВт. З 1 березня мешканці міст оплачуватимуть електроенергію за такими тарифами:

57 коп. за 1 кВт/год. з ПДВ за обсяг, спожитий до 100 кВт/год. електроенергії на місяць (включно);

99 коп. – за обсяг понад 100 кВт/год. до 600 кВт/год.;

1,56 грн – за обсяг понад 600 кВт/год.

Це лише третій етап підвищення тарифів, наступний етап заплановано з 1 вересня 2016 року. Окрім того, з березня 2017 року буде чергове подорожчання електроенергії.

Пити стане дорожче

З 1 березня мінімальна вартість горілки через зростання акцизів становитиме приблизно 70 грн за півлітрову пляшку. Це можна пояснити тим, що з початком весни набувають чинності нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню. А це всі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць. Таким чином, за станом на 01.01.2016 для алкогольних напоїв, виготовлених згідно з технічними умовами із вмістом спирту етилового від 8,6% до 12% об’ємних одиниць, застосовували ставку акцизного податку 2015 року в розмірі 70,53 грн за 1 літр 100% спирту. З 01.03.2016 до таких алкогольних напоїв застосовуватимуть ставку 105,80 грн за 1 літр 100% спирту. Фактично, якщо раніше у вартості пляшки горілки акциз становив 14 грн, то з 1 березня ця сума становитиме 21 грн.

Та це подорожчання споживачі можуть відчути не відразу, адже на полицях магазинів іще залишилися старі запаси алкоголю.

Для водіїв збільшується ліміт для оформлення європротоколу

З 1 березня 2016 року в Україні оформлення європротоколу стане можливим при сумі майнової шкоди до 50 тис. грн. Відповідне розпорядження Нацкомфінпослуг «Про внесення змін до розпорядження Держфінпослуг від 17 листопада 2011 року №698 «Про затвердження максимальних розмірів страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі уповноважених на те працівників Державтоінспекції МВС України» зареєстровано в Мін’юсті 21 січня 2016 року. Інші істотні умови залишилися незмінними.

Нагадуємо, що нині оформлення ДТП без виклику працівників патрульної служби/ДАІ можливе за таких умов: 1) унаслідок ДТП немає постраждалих осіб, 2) усі учасники мають чинний договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, 3) винуватець визнає свою вину, всі учасники ДТП згодні на оформлення без виклику компетентних органів, 4) сума матеріального збитку становить не більше ніж 25 тис. грн.

Збільшення ліміту до 50 тис. грн має на меті поліпшити якість сервісу для страхувальників та полегшити процедуру оформлення страхового випадку.

Реалізатори пального – платники акцизного податку

З 1 березня 2016 року запроваджують систему електронного адміністрування реалізації пального. Суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію пального, крім його зберігання, на підставі відповідних договорів сплачуватимуть акцизний податок.

Також від сьогодні введено акцизну накладну як обов'язковий електронний документ, який складатимуть під час здійснення всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. У ДФС України пояснюють, що це сприятиме зменшенню обсягів тіньового обігу пального та, відповідно, збільшенню надходжень акцизного податку до бюджету, а також наближенню податкового законодавства України до законодавства ЄС (у країнах ЄС використовують систему електронних адміністративних документів – EMCS).

Для нової системи з 1 березня діятиме перехідний період, з 1 квітня 2016 року акцизні накладні та електронне адміністрування реалізації пального функціонуватимуть повноцінно.

Добровільне роззброєння

З 1 березня в Україні також розпочинається місячник добровільної здачі зброї. Громадян, які в зазначений термін добровільно звернуться до Національної поліції для здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів, що їх зберігають незаконно, звільняють від кримінальної відповідальності. Також надалі після оформлення відповідних документів вони мають можливість зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. У поліції нагадують, що пристрій вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями несмертельної дії, реєструють у випадках і в порядку, передбаченому законодавством України.

Розслідування злочинів проти активістів Революції гідності

Також у другу річницю розстрілів на Майдані заступник начальника Головного слідчого управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що розслідування злочинів проти учасників Революції гідності з 1 березня буде припинено. Він пояснив, що слідство не зможе продовжуватися, тому що слідчі прокуратури втратять повноваження і працювати не будуть. Однак згодом Президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість зупиняти розслідування злочинів проти учасників Революції гідності з 1 березня через недосконалість законів.

Раніше в Генпрокуратурі неодноразово попереджали про можливість припинення розслідування злочинів проти активістів Майдану у зв’язку з передачею цих справ новоствореному Державному бюро розслідувань, оскільки процедуру передачі функції слідства від ГПУ ще не прописано законодавчо. У Генпрокуратурі пропонували прописати процедуру передачі справ у перехідних положеннях законопроекту про створення Держбюро розслідувань, проте депутати не відреагували на ці пропозиції ГПУ. Однак учора прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко запевнив, що розслідування справ щодо злочинів проти Євромайдану не зупиниться 1 березня. Тільки-но Державне бюро розслідування буде створено, того ж дня ГПУ припинить свої повноваження зі слідства та передасть усе своїм колегам.

Олена Янковська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ