До прикладу, цими днями нардеп Олег Ляшко у Верховній Раді таємно протягнув закон для олігарха Ріната Ахметова. І тепер його чималі статки зростуть ще на 10 мільярдів гривень. Також у своєму блозі депутатка Вікторія Войціцька звернула увагу на те, що  прибутки енергетичної монополії Ріната Ахметова й так б'ють нові рекорди. А все завдяки підвищенню тарифів для споживачів. Адже найбагатший олігарх країни впродовж останніх років користується неабиякою лояльністю Президента та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Також народна обраниця уточнила: «Українські вугільні електростанції продають свою електроенергію за найвищими у світі тарифами. А ці вугільні електростанції разом із вугільними шахтами вдало скупив Рінат Ахметов. Йому належить 80 % таких вугільних електростанцій. Причому статки Ахметова зросли на 76 % за 2018 рік і становлять понад 12 мільярдів доларів».

Відтак, за її словами, корупційна складова через скандальну формулу «Роттердам+» робить біднішою всю країну й її громадян. Натомість продовжує збагачувати Ахметова та його покровителя навіть в умовах воєнного стану.

«Найгірше у цій ситуації, — застерігає депутатка, — це те, що президентська комісія може ще підвищити ціну електроенергії за формулою «Роттердам+» і на 2019 рік».

Відтак «Вголос» поцікавився у директора Інституту трансформації суспільства Олег Соскіна, політтехнолога Олександра Кочеткова й екс-міністра економіки України Володимира Ланового про те, чому так стрімко збагачується олігарх Ахметов та які стосунки у нього з Президентом Порошенком?

Що поєднує Порошенка й Ахметова?

Олександр Кочетков:

Влада обов’язково співпрацює з великим бізнесом. Аби потім було чим доплачувати депутатам, міністрам, місцевим партійцям тощо. Завжди так було. Тобто є певний тіньовий ресурс, який влада акумулює за рахунок бізнесу, наближеного до неї. Якщо всю цю сферу прибрати, то й ті ж тарифи можна було б значно зменшити.

«Ахметов як був однією із потужних фігур у тіньовій співпраці влади і бізнесу, так і залишився»
Ахметов же завжди був у цій сфері, починаючи ще з часів президентства Кучми. А от розквіту ця система досягла за часів президентства Януковича. Влада ж Порошенка принципово нічого не змінювала. Вони перейняли систему, яка залишилася від Януковича, і змінили лише деякі цифри. І ще певні схеми додали, які з’явилися через війну й окупацію Криму та Донбасу. Та Ахметов як був однією з потужних фігур у цій тіньовій співпраці влади і бізнесу, так і залишився.

Є інформація, що близькі до Президента Порошенка структури, наприклад, інвестиційна контора ICU, яку свого часу очолювала Гонтарєва, певною часткою увійшла в енергетичний бізнес Ахметова. Тому виходить: Президент ніби позбувся бізнесу, але якщо підвищують у країні тарифи за схемою «Роттердам+», то близька до нього структура разом із Ахметовим на цьому виграє. Тому Порошенко прямо зацікавлений, щоб і тарифи не зменшувались, і всі ті тіньові схеми збагачення, наближені до влади, залишалися. Хоча, зрозуміло, прямих документів ніхто не знайде.

Між Ахметовим і Порошенком є й певна політична співпраця. І ми це бачимо. Зокрема, те, що дружина Президента з’явилася у програмі на телеканалі «Україна». Бачимо, як той же Ляшко, котрий потужно критикує Тимошенко, запеклого особистого ворога Порошенка, дуже добре співпрацює з Ахметовим і користується певною його підтримкою. І дуже часто з’являється на його телеканалі «Україна» та в газеті «Сегодня». Хоча цю співпрацю і важко підтвердити документально, але вона очевидна: як у бізнесі, так і задля збереження влади. Причому бачимо намагання Адміністрації Президента певним чином перебудувати схему взаємин із колишніми регіоналами.

Олег Соскін:

У них фактично сформована єдина модель бізнесу. Порошенко й Ахметов зуміли поставити всю Україну на коліна. А Ахметов раніше ж був у тісних стосунках із Януковичем. У і них також була єдина модель і досить потужна система бізнесу, що містила весь Донбас. Саме Донбас був для Ахметова базовим бізнес-регіоном, який він контролював. Мав бізнес-інтереси він і в Рівненській області тощо. Але так, як зараз, такого не було ніколи. Щоб Ахметов фактично контролював більшість усіх генеруючих систем, також «Обленерго», металургійну сферу.

«Ахметов пустив групи Порошенка у свій бізнес»
Так одразу важко сказати, як так сталося. Бо до 2014 року Порошенко з Ахметовим не були у таких тісних стосунках. І за ними стояли різні фінансово-корпоративні кланові групи. А сьогодні бачимо, що Ахметов пустив групи Порошенка у свій бізнес. І є якась певна домовленість. А Порошенко ж ніколи не погоджується входити у чужий бізнес, якщо співвідношення менше, ніж 50 на 50. І сьогодні Ахметов де-факто — єдиний представник старої олігархії, причому олігархії Януковича, з котрим Порошенко перебуває у товариських стосунках. При цьому варто сказати, що Порошенко побив глечики з усіма близькими людьми: Онищенком та іншими. Навіть із Кучмою і Пінчуком вже «розходиться». А тут — така любов. Тому у цих двох, гадаю, один господар. Той, хто володіє фактично цими імперіями. І це може бути тільки КДБ.

Бо не може в руках однієї фінансово-корпоративної групи перебувати така кількість генеруючих потужностей, теплоелектростанцій, газових електростанцій, металургійних комбінатів. Це неприпустимо. Будь-яка держава повинна руйнувати монополію. А енергетичну — тим більше. Натомість формула «Роттердам+» взагалі не відповідає дійсності. Бо зрозуміло, що вугілля постачають із окупованого Донбасу. І воно достатньо дешеве.

На скільки формула «Роттердам+» збагачує олігарха Ахметова та завдає збитків українцям?

Олександр Кочетков:

Якщо говорити про те, наскільки можна скоротити тарифи на газ та інші енергоносії, якщо прибрати корупційну складову на кшталт «Роттердам+» та інших схожих, то їх таки можна скороти десь удвічі. Якщо прибрати саме тіньові схеми.

Володимир Лановий:

Ахметов ж оволодів і побудував вертикальну монополію. У ній видобуток вугілля та його постачання на електростанції, виробництво електроенергії на теплових електростанціях, які йому належать, і використання цієї електроенергії у виробництві перш за все металевої, машинобудівної продукції опинилися в одній структурі — ДТЕК.

Це доволі велика та впливова на економіку структура. Й якщо на окремих її етапах немає конкуренції, то Ахметов лише «помпує» прибутки. Й як захоче, так їх і розподілить. Але головне, щоб кінцеву продукцію продавали за найвищими цінами. В іншому випадку він не мав би тих шалених прибутків і не міг би вивезти за кордон стільки валюти. Він же не вкладає нічого у модернізацію галузі. Крім того, різні державні структури не пускають інших постачальників палива на електростанції й інших виробників електроенергії у промисловість. Тому це повна консервація старих виробництв вугільної галузі. Причому визнали, що енергетика на вугіллі є найбільш екологічно шкідливою для людей. От ми так і живемо, поки хтось має величезні прибутки. І до того ж щороку пробує ще збільшити надходження у свої кишені. А наш уряд мав би працювати на випередження і розробляти заходи регулювання. Але він цього не робить.

Наскільки реальним є сценарій збільшення Нацкомісією ціни на електроенергію за формулою «Роттердам+» і на 2019 рік?

Олег Соскін:

А хто чинитиме опір? Всюди розставлені люди Порошенка. Президент зумів сконцентрувати колосальну владу у своїх руках. І можна сказати, що Порошенко — це вже держава. Бо він же каже: «Моя армія, моя зброя, моя Україна». Та ми вже, де-факто, як Венесуела, де все належить кільком фінансово-корпоративним сім’ям.

«Скоро всі комунальні підприємства отримуватимуть електроенергію та вугілля для теплоелектростанцій із рук Порошенко-Ахметовської групи»
А народ терплячий. Всі залякані війною, репресіями, цими антикорупційними органами, які де-факто є підручними у цих кланово-корпоративних груп. Усі мовчать. Тому така система і діє. Немає конкуренції. Існує одна монопольна система, яка охоплює всю країну. І скоро всі комунальні підприємства отримуватимуть електроенергію та вугілля для теплоелектростанцій з рук Порошенко-Ахметовської групи. Тому ціна буде такою, яку вони встановлюватимуть.

Володимир Лановий:

За такої влади, за такої корупційної системи українців і надалі вважатимуть дурнями. І прикриватися якимось глобальними термінами, як «Роттердам» чи «Шанхай». Залізну руду Ахметов, наприклад, продає за формулою «Шанхай+» у Китай. І він заявляє, що усередині країни також буде продавати комбінатам руду за цією формулою. А причому тут «Шанхай» до України? Він просто спустошує український ринок. Бо купити таку руду в Україні — означає отримати збитки. І він таким чином обмежує розвиток і цієї галузі.

Довідково

«Роттердам+» — це методика формування ціни на паливну складову (а саме вугілля) при виробництві електроенергії на теплових електростанціях в Україні. Діяти почала у травні 2016 року як результат втрати Україною контролю над частиною Донецького вугільного басейну — через війну на Донбасі. Оскільки донбаське вугілля майже цілком потрапило під контроль окупантів, українська влада для забезпечення енергонезалежності ухвалила рішення купувати вугілля на міжнародній біржі у Нідерландах. Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг розробила і затвердила цю методику.

Ключовим вигодонабувачем «від Роттердам+» стала компанія ДТЕК, яка належить мільярдерові Рінату Ахметову. А це одна з найбільших енергетичних корпорацій у Східній Європі. Їй належить дев'ять із 15 українських теплоелектростанцій, а також 17 шахт та вугільнозбагачувальні комплекси. Загалом компанія є фактичним монополістом на ринку генерації теплової електроенергії в Україні. А вищезгадана формула дозволила компанії встановлювати й вищі ціни за електроенергію.

При цьому у липні 2016-го прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що вважає схему «Роттердам+» неприйнятною, а 2017-го генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що формула становить корупційну загрозу для держави. Президент же наголошував, що формула «Роттердам+» є вимогою Міжнародного валютного фонду.

До слова, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вже 14 грудня можуть ухвалити рішення про збільшення тарифу на електроенергію через зростання вартості вугілля на європейських біржах і вартості його транспортування з Роттердаму до України!

ІА "Вголос": НОВИНИ