Віктора Медведчука все ж остаточно виключили із переговорного процесу в Тристоронній контактній групі у Мінську.

Коментуючи це, представник України у Мінську Роман Безсмертний пояснив, що «в розмові з президентом я абсолютно чітко сказав: Медведчук захищав Тихого, Литвина і Стуса – чим закінчилось? Медведчук захищав Кучму – чим закінчилось? Медведчук рятував полонених – чим закінчилось? Медведчук іде в Верховну Раду – сказати чим закінчиться?».

Раніше у Порошенка заявляли, що переговорний процес без Медведчука неможливий. Що ж змінилось зараз?

Про це ІА «Вголос» запитало у ексзаступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, військового експерта Олега Старікова, військового, працівника Генштабу Олега Жданова та директора Українських студій стратегічних досліджень Юрія Сиротюка.

Якою була роль Медведчука у Мінському процесі?

Ігор Романенко:

Путін так побудував стосунки з Україною, щоб зробити Медведчука ланцюгом на шляху обміну заручників та військовополонених. Усі обміни полоненими зводились до того, що це відбулось завдяки Медведчуку. Хоча це було далеко неправдою. Участь Медведчука у ТКГ – це був спосіб підтримати в Україні п’яту колону, одним із лідерів якої є кум Путіна.

«Вилучення Медведчука з ТКГ – це посилення української позиції на цих перемовинах»
Олег Жданов:

Участю Медведчука у ТКГ Путін намагався підняти вагомість свого кума. Мовляв, тільки з ним РФ може розмовляти, тільки він може висловлювати позицію України. Хоча Україні жодної користі з цього політика . Вилучення Медведчука з ТКГ – це посилення української позиції на цих перемовинах.

Юрій Сиротюк:

У Мінській контактній групі Медведчук явно представляв не Україну, а Росію. Це всім зрозуміло. Хоча формально він у цю групу був включений як представник України. Ми чули цю версію, що нібито Медведчука Порошенку порадила Ангела Меркель, а їй його порекомендував Путін. Медведчук – це «троянський кінь», котрий офіційно був включений в українську делегацію, але представляв на цьому процесі Росію. Така конфігурація була дуже дивною, бо якщо Росія хотіла бачити Медведчука в тристоронній контактній групі, то він мав би бути представником РФ. Тоді ми б розуміли, хто є хто.

Натомість лише зараз Медведчука виключили з Мінських перемовин, бо попередній президент Порошенко, попри високі слова про патріотизм, до останнього тримався за Медведчука. І тут треба зрозуміти, навіщо це було йому. Навіщо він так зберігав позиції російського агента у Тристоронній контактній групі. Чому йому було дозволено літати у Москву та накопичувати свій вплив у інформаційному просторі. Є багато питань, котрі треба розслідувати. Бо, з одного боку, ми бачимо Порошенка в образі «рятівника нації», а з іншого – завдяки йому Медведчук нарощував вплив, багатів Ахметов та спокійно себе почувала російська агентура.

Олег Старіков:

Включення Медведчука у роботу Тристоронньої контактної групи з боку України –це було політичним рішенням президента Порошенка. Так само через свою політичну волю президент Зеленський вивів його з ТКГ. Це право президента країни. Порошенко його призначив для того, щоб Медведчук виконував певні завдання.

Що в Україні зміниться із виключенням Медведчука з Мінського процесу? 

Ігор Романенко:

Вже останні три роки з Медведчука немає жодної користі. До останніх чотирьох полонених, котрих він звільнив, в Україні є неоднозначне ставлення. Якщо придивитись до цих звільнених, то з трьох військових там один – дезертир, один – військовий, котрий на російські камери заявляв, що Збройні Сили України завдавали удари по цивільних мешканцях. Третій – це військовий, котрий завіз сонних солдатів просто у російський полон. Четвертий звільнений – це цивільний. Тобто тут не йде мова про звільнення людей, котрі займали якусь активну позицію та над котрими здійснювали тортури за проукраїнські погляди. Такі й досі у тюрмі.

Медведчук брав участь у ТКГ, щоб підняти свій рейтинг в Україні. Із виключенням кума Путіна із Мінського процесу в Україні нічого не зміниться, оскільки Медведчуку і так немає місця на державних посадах. А Путін буде змушений проковтнути таку позицію України.

Олег Старіков:

Чи буде шкода від того, що Медведчука вивели із переговорного процесу – поки ще невідомо. Це все залежатиме від того, як спрацює Зеленський та ті, кого він делегував у Мінський процес. А тому все покаже наступний раунд переговорів.

Олег Жданов:

Виключення Медведчука із Мінського процесу – це велика дипломатична перемога України. Кум Путіна у цьому процесі ніколи не був на стороні України. Він завжди відстоював національні інтереси Російської Федерації та працював на державу-агресора. Основна мета Медведчука – це було те, щоб Україна повернулася до орбіти Кремля. І його остаточне вилучення – це дуже правильний вчинок.

Риторика нової влади щодо кума Путіна змінилась порівняно із заявами Порошенка? 

Олег Жданов:

Так. І тут мені імпонує позиція Володимира Зеленського у плані того, що він після заяв Медведчука у Страсбурзі з приводу «планів України щодо врегулювання конфлікту на Сході» жорстко заявив: «Медведчук – ніхто і звати його ніяк». І кум Путіна немає жодного права висловлювати будь-яку позицію від імені Держави Україна. При цьому президент попередив європейських депутатів про роль Медведчука. І якщо зараз ми вилучаємо із Мінського процесу Медведчука, то люди, котрі працюють з боку України, можуть себе вільніше почувати.

Що нова влада має зробити з кумом Путіна?

Юрій Сиротюк:

За Порошенка у Медведчука недоторканність була за замовчуванням. Він літав у Москву і проти нього не застосовувались жодні санкції. Зараз він хоче заховатися у Парламенті за недоторканністю. Цього не можна допустити.

Якщо Росія вважає, що Медведчук є ефективним представником її інтересів, то вона могла б запросити його до участі у ТКГ на своїй стороні. Але це тоді б означало, що Медведчук – це російський агент, котрого потрібно негайно затримати. Бо виразника російських інтересів не мало б бути в українському парламенті. Тому нова українська влада, сказавши «а», має сказати «б». Зокрема, Медведчука потрібно допитати за статтею «державна зрада» та дати належну кримінальну оцінку діяльності кума Путіна.

ІА "Вголос": НОВИНИ