Будь-яка війна можлива лише за потужної хвилі ентузіазму та загального сприйняття населенням воєнної ейфорії. Без морального виправдання росіянами підтримки «братньої «Новоросії» активність російсько-української війни піде на спад. Тому головна ціль українського інформаційного захисту – масова свідомість росіян.

Для успішного ведення дискусії з носіями російської імперської ідентичності українцям не слід втягуватися у безкінечну епопею спростувань, наведення доказів та власних виправдань для переконування російських опонентів, позаяк факти, якими вони оперують, зазвичай лицемірно перекручено та сфальсифіковано. Скандальні сюжети російських телеведучих з начебто Донецька, де помітно студійні декорації та інсценування «вибухів», поруч з акторками, які грали і «матір розіп'ятого хлопчика», і «донецьку продавщицю», і «солдатську мати», укотре це підтверджують. Тому краще застосовувати ефективну в суперечці з не вельми інтелектуальними опонентами схему «сам дурень»: коротко спростовувати тезу суперника і відповідати запитанням на запитання.

Серед контраргументів для найпопулярніших запитань до «хохлів» та «укропів», як російські неофашисти нині називають українців, у рамках захисту від інформаційної атаки «русского мира» можна виокремити такі:

1.  В 1991 году Украина отделилась от «тоталитарного» СССР, но никто никого не бомбил. В 2014 году Донбасс отделился от «демократической» Украины, но его бомбят. Почему?

По-перше, тому що Донбас не відділявся від України шляхом законного референдуму, а банда російського диверсанта ГРУ Гіркіна не має права вирішувати долю всього регіону. Україна ж вийшла зі складу СРСР як країна-співзасновниця цілком законно – за це на референдумі проголосували 90% жителів УРСР. І в Єльцина вистачило розуму не воювати проти 14 республік і визнати їхнє право на самовизначення. По-друге, чому РФ не визнає незалежності Чечні, Дагестану, Татарстану, жителі яких вимагають суверенітету? Чому росіяни залили кров'ю Чечню, зрівняли із землею Грозний і вбили понад 100 тисяч людей?

2. В Чечне воевали бандиты, которые убивали людей, удерживали заложников и получали оружие из других государств, и Чечню нельзя сравнивать с ДНР!

І на Донбасі також бандити «ДНР» отримують зброю з іншої країни, вбивають людей, утримують заручників і збивають мирні пасажирські літаки. Але Україна не підтримувала чеченських повстанців, поважаючи територіальну цілісність РФ, чому ж Росія повністю оснащує терористичні війська й хоче розколоти Україну?

3. В «диктаторской» России на всех ток-шоу присутствуют украинские промайданные спикеры. В «демократической» Украине россияне в СМИ не представлены, так где свобода и демократия?

У брехливих та цензурованих російських ток-шоу, які ніколи не ведуть у прямому ефірі (щоб можна було вирізати небажані кадри), майже немає українських політиків. А якщо інколи таких запрошують – то чому ведучий та спеціально підготовлені «глядачі» закривають їм рота й істеричними криками не дають висловити свою позицію?

4. Вы готовите еду на российском газе, пользуетесь российским электричеством, в том числе для того, чтобы выходить в интернет и вонять в адрес России. Где ваша свидомость и принципиальность? 

А вам не соромно, користуючись американським Інтернетом і сидячи перед винайденим у Сполучених Штатах комп'ютером «вонять в адрес США»? Україна лише кілька відсотків електроенергії тимчасово купує у РФ, але через кілька років відмовиться від усіх російських енергоносіїв. Як тоді відіб'ється на рівні життя росіян втрата свого найбільшого покупця газу і, відповідно, найбільшого наповнювача бюджету РФ? То хто кого годує?

5. Когда кучку националистов слегка побили на Майдане, вы орали «Ганьба» и «Они же дети». Когда бомбят Донбасс и убивают женщин и детей – вы это радостно приветствуете. Как так?

На Майдані в листопаді 2013 року був мирний протест, який грубо розігнали кийками «беркутівці», а силовий спротив владі став уже природною реакцією суспільства на насильство. Натомість АТО на Донбасі стала реакцією не на мирні протести, яких там не було, а на спроби збройного державного перевороту, захоплення адміністративних будівель, військових частин та складів зброї, вбивств і катувань українських громадян. А як вчинила б РФ у подібній ситуації, якби бригади іноземних бойовиків захоплювали владу в регіонах?

6. Если на Донбассе живут «ватники» и «колорады», то почему им нельзя отделиться и жить за своими правилами? 

А Кенігсбергу чому в Німеччину не можна? А Курилам до Японії? А чому Москва забороняє федералізацію Сибіру? Проведіть референдум!

7. Почему украинцы готовы продаться США и Европе, которые организовали Майдан в Киеве?

Багатомільйонні революції неможливо організувати за гроші, тим паче в інтересах віддалених заокеанських країн. Хіба люди не мають права повстати проти свавілля і корупції влади, президента-зека, який грабував країну і віддав наказ розганяти мирні демонстрації?

8. Янукович не был устранен с поста президента легитимным образом. Почему вы избрали нового президента?

По-перше, він залишив своє робоче місце і втік з країни. Якщо найманий менеджер, яким є президент для народу, втік, то що робити роботодавцю? Лиш одне – знайти іншого працівника. І народ України, як роботодавець, знайшов. А по-друге  чому Путін спочатку став президентом, усунувши хворого Єльцина, і вже тільки після цього виграв вибори, маючи всю повноту влади і контроль над ЦВК?

9. Почему сынки украинских олигархов не воюют на Донбассе?

А чому синки російських олігархів і міністрів, які посилають на смерть простих росіян, навчаються і живуть у  «загниваючій Гейропі», як дочка Путіна в Голландії чи як дочка Лаврова в США?

10. Почему украинцы ведуть на Донбассе военную операцию вместо переговоров и решения проблемы мирным путем?

Якби в Росії банди сепаратистів і терористів захопили цілий район і почали б збивати літаки, катувати та вбивати людей – як мала б діяти центральна влада? Чи ж не Путін заявляв про неможливість переговорів з терористами і намір їх «мочить в сортире»?

Отже, така низка контрзапитань змусить зазомбовану кремлівською пропагандою свідомість росіян мислити. А самостійне мислення вже є першим кроком до звільнення спочатку власного розуму, а потім, можливо, і всієї країни.

Політолог Валерій Майданюк, спеціально для «Вголосу»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ