Про це повідомляє «Укрінформ».

«Ми повинні про демократію не лише говорити, ми повинні за неї боротися...Демократія вимагає мужності», - заявив новий глава держави у своїй першій промові на посаді президента.

«Мужність - живильний элексир демократії», - сказав президент. При цьому він наголосив на необхідності «культури демократичної боротьби». 

Штайнмайєр заявив, говорючи про популізм, що не бачить «панікерства в Німеччині», але закликав серйозно поставитися до загрози. Ліберальна демократія, за його визначенням, опинилася під обстрілом з різних сторін - терористів і автократів. До цього додається «ерозія байдужості». За його словами, популісти розпалюють суспільство нереалістичними картинками, які з готовністю сприймаються, оскільки ми живемо під час переходів, коли майбутнє невизначене і є страх перед багатьма речима.

«Але прості відповіді, як правило, не є відповідями», - наголосив Штайнмайєр. 

Серед загроз він назвав також «нове захоплення авторитаризмом», яке можна спостерігати в Європі і за її межами.

Розпочав свій виступ Штайнмайєр з Туреччини. За його словами, багато зараз є під питанням у самій Туреччині і в ставленні Туреччини до Німеччини. Він звернувся безпосередньо до президента Ердогана: «Не погрожуйте тому, що було побудовано такою важкою працею і спільними зусиллями. Поважайте свободу і право, звільніть Деніза Юсела!» (Юсел - заарештований у Туреччині журналіст німецької газети).

«Та допоможе мені Бог!» - такими словами завершив присягу федеральний президент.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ