Відповідне рішення ухвалили сьогодні, 6 квітня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, передає кореспондент «Вголосу».

Оплата

Оплатити проїзд у громадському транспорті можна такими методами: паперові квитки, абонементи – квитки тривалого користування, електронні квитки, банківські картки. У разі втрати проїзних документів їх вартість пасажиру не повертається.

Для оплати проїзду використовуються такі основні тарифні плани: разова поїздка, разова поїздка у водія, місячний абонемент, штрафний квиток у контролера, короткостроковий абонемент, пільговий тариф.

Право проїзду у громадському транспорті м. Львова надає відповідним чином завалідований разовий квиток або проїзний абонемент з чинним на дату поїздки терміном дії.

Оплата проїзду здійснюється пасажирами під час входу у транспортний засіб через валідацію проїзного документа. Для пільгових категорій пасажирів при застосуванні пільгового тарифу пасажир також повинен мати посвідчення, яке надає право на пільгу.

При неможливості пасажира завершити поїздку внаслідок припинення руху електричного транспорту у потрібному напрямку на термін більше ніж 30 хвилин із-за причин, які є у компетенції перевізника, пасажир має право на компенсацію проїзду. Компенсації підлягають квитки, придбані за тарифними планами «разова поїздка» та «разова поїздка у водія». Порядок компенсації визначається перевізником.

Контроль

Контроль оплати проїзду здійснюють контролери, які повинні мати при собі посвідчення, картку-жетон та квитанції встановленого зразка. Контроль оплати проїзду також можуть здійснювати водії транспортних засобів.

Контроль оплати проїзду може здійснюватися як під час руху транспортного засобу на маршруті, так і під час зупинки транспортного засобу на встановленій розкладом руху зупинці або спеціально для здійснення контролю. 

Відсутність завалідованого проїзного документа та безоплатне провезення пасажиром дитини віком від 7 до 16 років або неоплаченого багажу тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством України: придбання у контролера квитка за штрафним тарифом та сплату штрафу за безквитковий проїзд у розмірі, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Злісною непокорою законному розпорядженню або вимозі працівника транспорту, який здійснює контроль за перевезенням пасажирів, вважаються: відмова від пред’явлення для контролю проїзних документів, документів на право безкоштовного або пільгового проїзду або відмова від оплати проїзду та штрафу, або намагання пасажира у той або інший спосіб уникнути штрафних санкцій при неодноразовій вимозі таких дій з боку контролерів. Вказані дії тягнуть за собою відповідальність, передбачену законодавством України.

При цьому контролер звертається до органів Національної поліції для складання процесуальних документів та притягнення пасажира до визначеної законодавством відповідальності.

ІА "Вголос": НОВИНИ