Уряд Швеції планує ввести новий податок у цілях підвищення витрат на оборону на тлі зростання загрози із боку Росії.
Про це повідомляє Bloomberg.

Двопартійний уряд меншості домовився з «Партією центру» та «Лібералами», які співпрацюють із питань бюджетної політики, покласти додатковий фінансовий тягар на банківський сектор.

«Прибуток чотирьох великих банків — Handelsbanken, Nordea, Swedbank і SEB — у минулому році склав 112 млрд шведських крон (10 млрд євро), що на три мільярди (277 млн ​​євро) вище, ніж у 2017 році», — заявив голова оборонного відомства країни Петер Хультквіст.

Також він додав, що профільні органи мають упевнитися, що ці кошти підуть на цільові потреби.

Як уточнює газета Aftonbladet, Андерсон висловила впевненість, що вже в 2022 році за цей рахунок вдасться вишукати 5 млрд крон (462 млн євро). При цьому в деталях механізм функціонування нового збору міністр поки не описала.

«Є можливість зробити податкове навантаження на банки більш істотним, ніж воно є сьогодні», — підкреслила Андерссон.

У свою чергу видання Expressen зазначає, що оборонна сфера країни з 2022 по 2025 роки повинна отримати щорічну надбавку фінансування у тому ж розмірі (тобто оборонний бюджет до 2025 року має зрости до 1,5% ВВП із нинішнього 1%). Раніше про це ж говорив і міністр оборони країни Хультквіст. Наводячи аргументи на користь збільшення оборонного бюджету, він послався на зростання зовнішніх загроз, навівши, зокрема, як приклад агресію Росії проти Грузії і анексію українського Криму.

На початку липня влада Швеції посилила протиповітряну оборону на острові Готланд у Балтійському морі. Там була розміщена нова протиракетна система «земля-повітря». Комплекс ППО розроблений компанією Saab, замінить розміщені раніше мобільні зенітні системи, зазначає Deutsche Welle.

Як писав «Вголос», Швеція відмовилася підписувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї, яка була прийнята 7 липня 2017 року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

ІА "Вголос": НОВИНИ