Про це повідомляє South China Morning Post, передає РБК-Україна.

Зазначено, що ВЗНП проголосував за зміну Конституції майже в повному складі: 2958 голосів за, два проти, троє утрималися, один бюлетень був визнаний недійсним. Крім того, депутати підтримали створення нового наглядового органу – Державного комітету з нагляду, який стане антикорупційним супервідомством.

У нового органу буде право затримувати підозрюваних без висунення офіційних звинувачень на термін до шести місяців.

Як відомо, пост голови КНР був знову заснований ухваленою в 1982 році четвертою Конституцією. З 1993 року голова одночасно обіймає посади генерального секретаря Компартії і голови Центральної військової ради КПК. Попередники Сі Цзіньпіна Цзян Цземінь і Ху Цзіньтао обіймали ці посади з 1993 по 2003 рік і з 2003 по 2013 рік відповідно.

Традиційно в Китаї на з'їзді Компартії, що проходить перед початком другого п'ятирічного терміну роботи чинного лідера, в політбюро вводиться його наступник, який змінить голову після закінчення правління. На з'їзді в жовтні 2017 роки ніхто, хто міг би вважатися майбутнім наступником, не ввійшов до складу політбюро.

Нагадаємо, чинний голова Китаю Сі Цзіньпін керує Китаєм із 2013 року і, згідно зі старою Конституцією, мав залишити цей пост у 2023 році. Пропозицію про зміну Основного закону виніс Центральний комітет Компартії Китаю (ЦК КПК).
 

ІА "Вголос": НОВИНИ