Сьогодні австралійська влада планує евакуювати ще тисячі людей із постраждалих від повені передмість на заході Сіднея. Ця повінь буде найгіршою за останній рік за 60 років, а сильний дощ очікується на наступні кілька днів, повідомляє Reuters.

Проливні дощі протягом останніх трьох днів переповнили річки в найбільш густонаселеному штаті Австралії, Новому Південному Уельсі (NSW), завдавши великої шкоди і викликавши масову евакуацію.

Повінь у Сіднеї

«Нам потрібно підготуватися, це буде дуже важкий тиждень», – заявила прем'єр-міністр штату Гледіс Береджиклян.

Проливні дощі у Південному Уельсі різко контрастують із погодою в цих регіонах минулоріч, коли влада боролася із посухою та катастрофічними пожежами.

«Я не знаю жодного разу в історії штату, коли б у нас були такі екстремальні погодні умови в такій швидкій послідовності та ще й при пандемії», – сказала Береджиклян.

У Сіднеї в неділю було зафіксовано найвологіший день року з майже 111 мм дощу, тоді як на деякі регіони на північному узбережжі Південного Уельсу за останні шість днів випали майже 900 мм дощу, що втричі перевищує середнє значення за березень.

Повінь у Сіднеї

Влада повідомила, що з низинних територій штату вже евакуювали близько 18 000 людей.

Як заявила представник Бюро метеорології (БМ) Джейн Голдінг, значна частина східного узбережжя країни з понеділка також постраждає від сильних дощів через поєднання тропічного мінімуму над північною частиною Західної Австралії та прибережної зони низького тиску біля Південного Уельсу.

«Ми очікуємо, що ще сильніші дощі випадуть у цих районах, ми очікуємо, що ризик повені розвиватиметься », – сказав метеоролог.

Деякі місця у західних регіонах Сіднею спостерігали найсильніші повені з 1961 року, заявила влада, очікується, що дощі не припинятимуться до середи.

Попередження про потужну повінь було видано для значної території Південного Уельсу, а також сусіднього Квінсленду.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

Енергоресурси на Землі, в тому числі нафта, з урахуванням активної економічної діяльності людини, можуть зникнути вже через півстоліття.

В Україні очікується зниження температури, волога погода та похолодання. 

ІА "Вголос": НОВИНИ