Про це повідомляє «ГоГетНьюс».

Мандарини

Новий рік не новий, якщо на столі немає мандаринів. Як і будь-які цитрусові, вони багаті, перш за все, вітаміном С, і - як всі помаранчеві і жовті плоди - джерелом вітаміну А - каротином. Ароматичні ефірні масла, що містяться в мандариновій шкірці, підвищують настрій, а деякі дослідження підтвердили здатність мандаринів відновлювати печінку і запобігати ожирінню.

Варто пам'ятати, що мандарин - досить сильний алерген, і захоплюватися ним при схильності до алергії не варто. І ще: багато ліків несумісні з цитрусовими, в тому числі, анальгетики. Цитрусові пригнічують активність ферментів в печінці і тонкому кишечнику, тому дія ліків пролонгується: вони просто не розщеплюються як годиться і, отже, якщо це не враховувати і приймати такі дози, можливе передозування.

Тому, якщо приймаєте якісь препарати, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і з'ясуйте, чи безпечно суміщати їхній прийом з мандаринами, апельсинами і грейпфрутами.

Бобові

Квасоля, боби і сочевиця - джерело білка, який легко засвоюється і не перевантажує організм зайвими калоріями. Ці продукти дають відчуття ситості, відмінно поєднуються з ароматними спеціями - кінзою (як зеленню, так і меленим коріандром), петрушкою і кропом, паприкою та ін.

Бобові - ідеальні продукти для зимового, особливо постноворічного харчування, коли організму потрібен відпочинок від м'яса, ковбас, оселедця і майонезу. Поправитися від них складно, а відчути голод - ще складніше: вони входять в топ продуктів, які допомагають боротися з постійним відчуттям голоду.

Авокадо

Це жирний продукт, але ці жири - виключно корисні, вони навіть допомагають схуднути. Авокадо корисне для шкіри і волосся, для серцево-судинної і нервової систем, в компанії з іншими зеленими овочами і фруктами запобігає розвитку деменцій.

Його (як, до речі, і боби) рекомендується їсти після занять спортом - а взимку кожна прогулянка по неприбраних вулицях перетворюється в біг з перешкодами. Авокадо входить в топ продуктів для здорового перекусу: воно втамовує голод і дає організму необхідну дозу білка, корисних жирів, вітамінів і мінералів.

Чи є протипоказання? Тільки індивідуальна непереносимість, алергія і ... передозування: все ж це продукт високої жирності, не варто з'їдати більше половинки або одного маленького авокадо на добу.

Хурма

Солодка і часто в'язка, досить калорійна, але допомагає схуднути, корисна (концентрація вітамінів і мікроелементів - тут і вітамін С, і PP, і вітаміни групи В, і каротин (вітамін А для здоров'я очей), і калій, і магній), але її можна не всім. В'язка вона від високого вмісту дубильних речовин, які згущують жовч. Поєднання цих речовин з грубими волокнами хурми призводить до утворення каменів. Тому хурму не можна їсти людям з жовчно-кам'яною хворобою.

Хурма - солодкий фрукт і ним не варто захоплюватися людям з діабетом. Цей фрукт не варто їсти натщесерце і на сніданок: знову ж таки через дубильні речовини.

Калорій в хурмі 65-68 на 100 грамів, багато пектину, мало кислоти, тому вона не провокує голод, як кислі фрукти. Хурма - фрукт краси (покращує колір обличчя, а мікроелементи і вітаміни корисні для шкіри і волосся), позитивно впливає на стан судин, а ще вміє піднімати настрій.

Журавлина

Всі знають, що журавлина - це вітамін С, і все роблять з неї морс: заливають окропом, а то і варять. Чи треба говорити, що при високій температурі (вчені досі сперечаються, при якій саме, багато вважає, що вже при 60 градусах) вітамін С починає руйнуватися. Тому правильний морс робиться так: сік журавлини відтискається, а окропом заливається тільки макуха. Настій слід остудити - хоча б градусів до п'ятдесяти і тільки тоді влити в нього журавлинний сік.

Зберігати в темному місці - наприклад, в емальованому посуді з кришкою. Ось тоді це корисний напій. Цікаво, що останні дослідження довели неефективність журавлини при циститі, зате визнали її користь для серця і судин через високий вміст поліфенолів - антиоксидантів, що захищають клітини. Протипоказання - підвищена кислотність і гастрит.

Часник

Від вірусів часник практично не допомагає: ні до, ні після, ні замість їжі. Часникова профілактика вірусних захворювань - один з найпоширеніших медичних міфів, тоді як реально допомагають тільки гігієна, загартовування і вакцинація. Крім того, часник слід виключити при захворюваннях печінки.

-

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ