Про це, а також про обов'язковість щеплень говорили у розмовній студії  «Правди.Наживо» із сімейним лікарем амбулаторії Краковця Ігорем Заставним.

Як відомо, із 1 січня стартувала медична реформа. Система працюватиме так: кожен пацієнт сам обирає лікаря, до якого хоче ходити на прийом. Із ним укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування.

«Основною ознакою вибору лікаря є довіра. Тобто, якщо у вас у родині є сімейний доктор, то найкращим варіантом буде звернутись саме до нього. Є ще другий варіант – можете спробувати звернутися в поліклініку за місцем прописки і познайомитись зі своїм закріпленим лікарем», – зазначив Ігор Заставний.

За його словами, обов'язки сімейного лікаря мають вийти за межі звичної для нас «видачі довідок». Так, він повинен вміти проводити навіть нескладні хірургічні операції:

«Насправді сімейний лікар має значно більше обов'язків, ніж у нас. Наприклад, у Голландії він проводить навіть елементарні операції – видалення бородавок і т.д. Тобто, він веде сім'ю абсолютно в усіх сферах їхнього здоров'я. Якщо він не може з чимось впоратись, тоді скеровує на 2-й рівень надання медичної допомоги. Але 80-90% пацієнтів там залишаються на первинному рівні».

Також, за інформацією МОЗ, швидка допомога не виїжджатиме на виклики, якщо стан пацієнта не загрожує його життю. До таких віднесли високу температуру та тиск.

«У «швидкій» є кол-центр, який має надавати рекомендації. До прикладу, у Вашої дитини температура – він каже поетапно, які ліки давати. І якщо, умовно кажучи, за 3 години температура не стабілізується, тоді вони поїдуть до Вас. Так само із тиском», – заспокоїв Ігор Заставний.

Окрім медичної реформи, топ-темою залишаються і щеплення. Так, на Львівщині уже тривалий час обговорюють недопущення до навчання дітей, які не мають вакцинації від кору. Сімейний лікар переконаний – такі дії є абсолютно вірними:

«Іншого виходу просто нема. Тому що зараз кір, а через певний час може прийти і дифтерія. А це – страшне захворювання. І в нас дуже низький рівень вакцинації від нього».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

ІА "Вголос": НОВИНИ