Катастрофічною для України називає нову газову угоду народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, Володимир Сівкович.

“Я, як голова підкомітету з питань економічної безпеки, заявляю, що нова газова угода – нищівний удар по економіці України! – заявив В.Сівкович, повідомила прес-служба депутата.

За його даними, підвищення Україною ставок за транзит компенсує лише 10 відсотків втрат від підвищення ціни на природний газ на 2006 рік. В результаті цього року Україна прямо втратить від погіршення контрактних умов забезпечення природним газом майже чотири з половиною мільярди доларів США ($4354 млн.). Прямі втрати на 1 громадянина України складуть $93.

Непрямі втрати від скорочення виробництва та падіння надходжень до бюджету сягнуть, за розрахунками В.Сівковича, приблизно $12 млрд.

За словами В.Сівковича, потреби населення (16-16,2 млрд. куб. м.) Україна може покрити за рахунок власного видобутку.

Для підігріву води та опалення населення та бюджетних організацій витрачають 10-11 млрд. куб. м. Якщо згадати, що Верховна Рада вирішила не підвищувати ціну на газ для цієї категорії споживачів, а газ буде закупатися по $95, то різницю в $500-550 млн. будуть покривати за рахунок промислових споживачів.

В результаті, за словами В. Сівковича, ціна газу для промисловості України буде надто високою. Промислова група споживачів використовує до 30 млрд. кубометрів блакитного палива. Якщо для них вартість газу буде обраховуватися виходячи з ціни $95 за тисячу кубів, то додадуться ще $11 за транзит територією України та ПДВ, а також $500 млн. покриття видатків тепловиків. Отже, при купівлі газу по $95 орієнтовна ціна для промислових споживачів складе $126 на 1-ше півріччя 2006 року. Таке різке підвищення ціни вже призведе до значного скорочення виробництва та закриття низки підприємств. Інші будуть вимушені надовго зупинятися задля переоснащення, - переконаний В.Сівкович. За його словами, українська влада мала б бути більш твердою та добитися довшого терміну переходу на європейські ціни для промисловості України.

„Непрофесіоналізм теперішнього керівництва країни призведе до втрат сотень тисяч робочих місць та поглиблення економічної кризи. Я погоджуюсь, що треба було давно переходити на енергозберігаючі технології та зменшувати споживання газу, але це треба було роботи з розумом”, - підкреслив В. Сівкович.

ІА "Гаряча лінія"

ІА "Вголос": НОВИНИ