[media=140193,140194,140195,140196,140197,140198,140199,140200,140201,140202,140203,140204,140205,140206,140207,140208,140209] 

Про це інформує кореспондент «Вголосу».

«Ми провели пікет під стінами Верховної Ради України – і Порошенко нас не почув. Тому сьогодні ми починаємо акцію протесту по всіх містах України. Порошенків бізнес процвітає, а хлопці, які віддали життя за Україну, на 5-му році війни до сих пір не визнані. Якщо нас не почують – ми поїдемо до його маєтку у Козині, і отам вже точно почує», – зазначила у коментарі кореспондентові «Вголосу» керівник «Об'єднання добровольців» Олена Живко.

 

Активістка також повідомила, що Президент Порошенко не виконав обіцянки, яку дав добровольцям та їхнім сім'ям під час візиту до Львова 20 квітня.

«Під стінами Львівського університету Порошенко взяв контакти добровольця Михайла Єдинака, який зараз є інвалідом 1 групи, і матері загиблого Героя Андрія Луціва. Але жодних дзвінків і реакції не було. Солдатові 128 бригади ЗСУ Михайлові Єдинаку Порошенко обіцяв реабілітацію ще бозна-коли, але цього досі не сталося…».

Сам доброволець розповів «Вголосу», що має всі шанси відновитися, але реабілітація йому не по кишені:

«У нас в Україні реабілітації на державному рівні фактично немає. Є тільки приватні, але вони космічно дорогі: це 160 доларів за добу, а треба реабілітуватися півроку-рік. Тому якщо Порошенко не надасть мені та іншим хлопцям можливості реабілітуватися, зробимо такий реабілітаційний центр у його магазині».

До пікету долучилася і дружина загиблого Героя Володимира Іваника – Марія.

«Чоловік загинув 10 місяців тому і не має статусу досі, хоча воював від самого Майдану. Добровольці пішли першими, вони залишили свої сім'ї, за останні гроші купили собі одяг і взялися обороняти державу. Влада про них не думала і не думає досі. У них залишилися старі батьки та малі діти, які не мають ані найменшої пільги. То чому так? Коли буде правда? Вони думають тільки про свої кишені і мають нас ні за що», – зазначила Марія Іваник.

Відтак добровольці та їхні сім'ї обіцяли проводити такі акції біля магазинів «Рошен» по всій Україні. 

Раніше добровольці пікетували Петра Порошенка під час його візиту до Львова 20 квітня. Воїни вимагали від Президента визнання їхнього статусу і забезпечення реабілітації для інвалідів на державному рівні. Мати загиблого Героя Андрія Луціва показала Порошенкові документи свого сина, які підтверджують, що він був на передовій. Тоді присутні на протесті активісти зафіксували на відео, як Порошенко зневажливо вирвав у згорьованої матері документи, аби подивитися, що там.

 

Як уже писав «Вголос», законопроект №7190 про визнання добровольців на державному рівні (зрівняння їх із учасниками бойових дій зі ЗСУ, Нацгвардії чи інших формувань) зареєстрували у Верховній Раді ще у жовтні 2017 року, однак, через саботаж Комітету у справах АТО та голови ВРУ він не розглянутий досі.

Разом з тим, заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді, а за сумісництвом голова Комітету ВРУ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков у квітні 2018 року зареєстрував свій законопроект по добровольцях - №8227, який на словах декларує відстоювання їхніх прав, а на ділі має зовсім іншу суть. Ця законодавча ініціатива вимагає від добровольців довідки, яких вони у принципі не зможуть отримати, отже й не зможуть отримати статусу учасника бойових дій.

Детально про законопроект №7190 та спроби олігархів заблокувати його - читайте у матеріалі «Вголосу»: Як олігарх від БПП робить з добровольців «другий сорт»

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ