[media=141845,141846,141847,141848,141849,141850,141851,141852,141853,141854] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Валерій Потюк підтвердив, що він дійсно здійснював підприємницьку діяльність в приміщенні Будинку архітектора, що у Львові на вул. Підвальній, 4.

«У 2004 році я, як приватний підприємець, виграв конкурс, який був оголошений спілкою архітекторів щодо створення у Львові, на вул. Підвальній, 4, клубу-кафе «Порохова вежа». Я пообіцяв спілці архітекторів, що у жодному випадку не зазіхатиму на їхнє приміщення. На прохання НСАУ у Львівській області, а вони були письмовими – і я маю листи, мною була зроблена інвестиція у 2005 році. Для цього я взяв кредит у банку у розмірі 100 тисяч доларів, на сьогоднішній день – це 2 млн 600 тисяч грн. Також я платив комунальні послуги та так звану допомогу для НСАУ», – сказав екс-начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА.

Валерій Потюк зазначає, що Львівська обласна спілка архітекторів ввела його в оману, адже власником Порохової вежі була не спілка архітекторів, а Львівська обласна рада. 

«У 2009 році закінчився перший термін моєї п'ятирічної угоди про оренду приміщення. Того ж року я був ознайомлений з документами Львівського обласного державного комунального бюро технічної інвентаризації. Там йшлося, що власником Порохової вежі є Львівська обласна рада. Тоді я пішов до начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Миколи Бандри та запитав, як мені правильно вчинити, кому платити оренду. У подальшому я продовжував свою діяльність у Пороховій вежі, я платив усі ті рахунки, як і повинен був. Але Львівська спілка архітекторів не була власником приміщення Порохової вежі, відповідно орендну плату я повинен був сплачувати не їм. Натомість я робив їм пожертви. У приміщенні мого ресторану члени НСАУ святкували свої дні народження та професійні свята. Ми робили фестивалі, зустрічі. Тобто я в повному обсязі до 2013 року я виконував свої обов'язки. З 2013 року вони почали мені писати листи, нібито я заборгував їм за оренду – і вони не хочуть зі мною співпрацювати. Але це майно було не їхнє, воно належало обласній раді», – сказав Валерій Потюк. 

Приватний підприємець стверджує, що коли він був у лікарні, його ресторан просто виселили з приміщення Порохової вежі, не компенсувавши йому витрат на ремонт.

«Все, що є у Пороховій вежі на першому поверсі, це було зроблено моїм коштом. Були заведені лінії електропередач, зроблена каналізація. Там був також повністю поміняний інтер'єр, зроблена нова кухня. Всі документи у мене є. У той час так сталось, що я потрапив у лікарню Амосова, що у Києві. Після того, як я повернувся до Львова, мені вручили лист, що зі мною розривають угоду про оренду приміщення у Пороховій вежі. Розуміючи, що мені моє здоров'я важливіше, я покинув боротися за цей ресторан. Через тиждень у приміщенні, яке я відремонтував власним коштом, працювали вже нові підприємці. Але я пішов в обласну раду та написав листа, що я б хотів, щоб мені компенсували мої видатки, які я вніс на ремонт приміщення, оскільки моїм майном незаконно заволоділи нові люди. Адже вони, не вклавши ні копійки, почали заробляти гроші. А тому Львівська обласна рада подала в суд – і ці підприємці були виселені з Порохової вежі. Після того, як мене виселили у 2013 році, я й досі не здійснюю у Пороховій вежі жодної підприємницької діяльності. У вашому матеріалі було сказано, що на той час я мав стосунок до управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. Так-от, це управління я очолював із серпня 2012-го по лютий 2013-го року. Тобто говорити, що я, як чиновник, зловживав владою – це неправильно», – сказав Валерій Потюк.

«Мені дуже прикро, що Львівська спілка архітекторів не зуміла відстояти своє майно, натомість заявляє, що все зло, яке є навколо них – це Валерій Потюк», – додав екс-начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ