Про це повідомила перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова у Facebook.  

Вона нагадала, що 20 червня комітет погодив позбавлення акредитації «двох осіб, що сфотографувалися, виставивши середній палець в кулуарах Парламенту».

«Керівник прес-служби ВР Ірина Кармелюк повідомила, що зображені на фото Юлія Махмуді та Валерія Єгорова потрапляли в Парламент як журналістки партійних видань Радикальної партії Олега Ляшка – «Flash on Time News» та «Громадський вісник Києва», – повідомила Червакова.

«Ми поцікавилися, чи є в розпорядженні прес-служби авторські матеріали зазначених журналісток, які б підтверджували, що вони дійсно висвітлювали діяльність ВР. Це питання відкрите», – додала вона.

За словами Червакової, тепер іде дискусія щодо зміни Положення про акредитацію.

«У Раді не мають можливості відмовити в акредитації журналістові, а торгівля журналістськими посвідченнями, в тому числі – з метою подальшого потрапляння в парламент, вже перетворилася на потворний бізнес», – заявила депутат.

«Як відрізнити справжніх журналістів від фріків, і чи не перетвориться таке «сито» на репресивний інструмент?» – навела Червакова тези дискусії.

За її словами, для цього в Положенні треба передбачити «запобіжник»: що спірні питання прес-служба погоджуватиме з громадською радою, до якої «мають увійти давно працюючі парламентські кореспонденти, які краще за будь-якого чиновника знають, хто в Раді займається журналістською діяльністю, а хто – специфічним бізнесом».

«Громадська рада не буде якимось самопроголошеним органом, ми готові проголосувати на комітеті і затвердити кожну кандидатуру. Так само, як ми голосували за громадську раду нашого комітету», – зазначила вона.

Доопрацювати Положення про акредитацію прес-служба ВР обіцяє до кінця цього тижня.

«Думаю, до канікул документ зможе бути розглянутий комітетом і підписаний спікером. Голосування 226 не треба», – наголосила Червакова.

Зазначимо, що рішенням комітету ВРУ про позбавлення акредиції обурилась одна із фігуранток скандалу Юлія Махмуді з «Flash on Time News». Зокрема, вона заявила, що «це переслідування» і таке рішення не справедливе, адже вона просто «стояла поруч».

«Друзі, це вже переслідування якесь. Збирати комітет Верховної Ради для того, щоб обговорити дівчину, яка тицьнула середній палець журналісту, мене ж – за те, що поруч стояла. Обох позбавити акредитації, написати про це у всіх ЗМІ ... Ну ось мало людям, потрібно добити, загнобити до кінця ...

Давайте, пишіть вже закон про інквізицію», – написала вона.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ