[media=134394,134395] 

Автори та продюсери історичного фільму про українського поета і політв'язня Василя Стуса, заявили, що сцену із нині політиком Віктором Медведчуком, який був захисником поета під час судового процесу у 1980 році, дознімуть. Про це йдеться у заяві на сторінці Facebook, присвяченій фільму.

Автори пояснили, що сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом з ще двома десятками сцен. «Зокрема, після розмови з сином поета», — йдеться у заяві.

«Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат у розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів», — додали кінотворці.

Водночас за останню добу команда фільму зібрала продюсерську групу, щоб обговорити можливість повернення у стрічку «епізоду суду за участі його адвоката».

Автори визнали, що видаляючи з останнього драфту сценарію сцену суду, вони «не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства».

«Найближчим часом сцену буде дознято, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом», — наголосили автори стрічки про Стуса.

Нагадаємо, 10 серпня 2018 року, актор Геннадій Попенкоповідомив у Facebook про те, що із фільму «Стус» вирізали сцену із процесом суду над Василем Стусом, адвокатом якого виступав призначений державою адвокат Віктор Медведчук, кум теперішнього президента Росії Володимира Путіна.

Згодом на це відреагував Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і доручив Мінкульту та Держкіно перевірити фільм про Стуса.

Кінофільм «Стус» знімала компанія UM-GROUP Production за часткового фінансування Державного агентства з питань кіно. Стрічка має вийти в прокат 28 лютого 2019 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ