Вітеніс Андрюкайтіс вважає, що міністрам та представникам регулювальних органів слід негайно зустрітися з цього приводу, – пише ВВС.

Більшість заражених забороненим для використання у харчовій промисловості в Євросоюзі фіпронілом яєць походять із Нідерландів. Та країна є найбільшим ‎постачальником курячих яєць в Європі, проте заражені зразки виявили також у продукції із Бельгії і ‎Німеччини. Суперечка виникла довкола запитання про те, як давно це було відомо бельгійським та голландським чиновникам.

«Звинувачення і присоромлення нікуди нас не заведуть, і я хочу зупинити це», – йдеться у заяві пана Андрюкайтіса.

«Наше спільне завдання і пріоритет тепер полягають у тому, аби дати раду ситуації, зібрати інформацію, сфокусуватися на аналізі та уроках, які можна засвоїти з метою вдосконалення системи і запобігання злочинів», – додав він.

Окрім Данії, в якій виявили 20 тонн заражених яєць, скандал зачепив ще дев'ять країн, включно з ‎Британією, Румунією і Люксембургом.‎

У четвер у компаніях в Нідерландах та Бельгії провели рейди, під час яких арештували двох людей. Внаслідок інциденту мільйони яєць прибрали із полиць супермаркетів у низці країн ЄС. Виявилося, що подекуди інфіковані яйця продавали вже не один місяць.

Під час розслідування, яке триває у Бельгії та Нідерландах, закрили понад 100 ферм.

Фіпроніл вражає нирки, печінку і щитовидну залозу у людей, і заборонений у країнах ЄС до застосування на тваринах, призначених для людського харчування, хоч його все ще ‎використовують в інших сферах ветеринарії.‎

Ймовірне зараження ‎відбулося внаслідок обробки курей від вошей препаратом, у складі якого містився ‎небезпечний для людей фіпроніл. ‎

Слідчі вважають, що препарат постачався компанією Chickfriend, яку нідерландські ‎фермери ‎наймали для обробки тварин від шкідників.

Як у нідерландської компанії ‎опинився ‎цей препарат – поки що достеменно невідомо, проте слідчі підрозрюють, що хімікати продала бельгійська фірма Poultry Vision.

Як писав «Вголос», британські супермаркети після повідомлення про 700 тисяч нідерландських яєць, потенційно заражених фіпронілом, терміново почали вилучати салати і бутерброди.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ