Про це пише «Сегодня».

«Новий «Закон про освіту», недавно прийнятий в Україні, викликав гостру і вкрай емоційну реакцію в Будапешті. З різкими заявами виступили високі угорські керівники, бурхлива кампанія розгорнулася в ЗМІ, що внесло непотрібну напруженість в наші традиційно дружні відносини. У такій ситуації вважаю своїм обов'язком надати угорському політикуму і громадськості необхідні роз'яснення», – заявив Клімкін в інтерв'ю угорському виданню «Magyar Nemzet».

За словами Клімкіна, згаданий Закон жодним чином не спрямований проти угорської та інших національних меншин України. Головною його метою є приведення системи освіти в нашій країні до норм і стандартів Європейського Союзу та вимог XXI століття, а також відновлення повноцінного функціонування державної української мови, яка протягом століть російської колонізації була насильно витіснена із багатьох важливих сфер життєдіяльності суспільства.

«Стаття 7 Закону, зокрема, передбачає кардинальне поліпшення вивчення в школах національних меншин державної мови як мови міжнаціонального спілкування в Україні. Здавалося б, цілком логічний і необхідний крок, але саме він був розцінений в Угорщині як неконституційне звуження прав угорської громади. Для того, щоб об'єктивно розібратися в ситуації, закликаю залишити зайві емоції і екзальтовані заяви, і тверезо оцінити реальний стан, в якому на сьогоднішній день виявилася угорська молодь в Закарпатті.

Разом з тим прошу мати на увазі, що мова йде не про якісь надзвичайні права української мови, а про виправлення колоніальних деформацій. Ми не хочемо нічого, тільки залишити українській мові статус державної, який угорська має в Угорщині, румунська – в Румунії, польська – в Польщі. Не більше», – підкреслив глава МЗС України.

Клімкін уточнив, що новий Закон про освіту готувався з ретельним урахуванням норм країн – членів ЄС, релевантних міжнародних документів і міжнародних зобов'язань України.

«Щоб остаточно розвіяти будь-які сумніви, ми передали цей Закон на експертизу до Ради Європи та Венеціанської комісії.

Ми також готові надати роз'яснення і провести необхідні консультації з усіма нашими європейськими партнерами і зацікавленими державами. Саме це буде головною метою мого візиту в Будапешт, який я планую здійснити в найближчі дні. Сподіваюся на зважений і конструктивний діалог», – резюмував Клімкін.

Нагадаємо, ще у вересні після прийняття закону України «Про освіту» Угорщина відмовилася від підтримки України в міжнародних організаціях.

Вже на початку жовтня пролунала заява, що Угорщина і Румунія об'єднаються проти реформи освіти в Україні.

А незабаром Угорщина виступила за перегляд угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ