Відповідне повідомлення з'явилося на офіційному сайті уряду Угорщини, інформує «24 канал».

«Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не погодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок, нам потрібні юридичні гарантії», – зазначив політик.

За його словами, український уряд повинен ухвалити таке рішення, яке б давало гарантії того, цей закон не вступить у силу, допоки не буде проведено відповідні консультації з угорцями.

Водночас він додав, що це питання не є суто справою України та Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону Київ, на його думку, порушив одну з міжнародних норм про захист нацменшин.

«Угорщина очікує, що Україна змінить частину Закону про освіту щодо меншин відповідно до міжнародного права та рішення Венеціанської комісії, тобто проведе справжні консультації із закарпатською спільнотою щодо їхніх очікувань. За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України в межах ЄС і НАТО», – зауважив політик.

Також Сійярто наголосив, що США також є зацікавленими у вирішенні цього «геополітичного» питання.

Нагадаємо, новий закон про освіту, передбачає навчання в усіх школах лише українською мовою з 5 класу. Це викликало протест з боку Румунії, Росії, Греції і найбільше – Угорщини.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ