З 10 серпня на столичних парковках діє нове правило: нікому готівки в руки не давати, а в разі вимагання в КМДА навіть радять викликати поліцію. Заплатити водії тепер можуть самостійно, вибравши один з декількох способів: за допомогою паркоматів, через мобільний, купивши карту або талон. Все необхідне продається в кіосках «Союздруку», адреси яких можна знайти на сайті «Київтранспарксервісу», пише «Сегодня».

Тут же є і список парковок, обладнаних паркоматами, – найбільше їх, звичайно ж, в центральних районах. Паркувальники, яких тепер рекомендують називати інспекторами, поки з більшості майданчиків нікуди не зникають. Але тепер їх обов'язок полягає тільки в тому, щоб інформувати водіїв про необхідність оплати.

Ми переконалися: нові вимоги дотримуються далеко не всюди. На вул. Толстого і бічній вул. Володимирській дві парковки «Київтранспарксервіс». Зупиняємося, але жодного паркувальника ні там, ні там не знаходимо. Зате тут є два паркомати, які простоюють без діла. За 10 хвилин до них не підійшов жоден з новоприбулих водіїв. Талончиків, які свідчать про оплату стоянки, під лобовим склом авто ми теж не помітили.

Паркуємося на вул. Фізкультури. Тут облаштовано два великих паркінги і працює кілька паркувальників. Цікавимося, як нам заплатити за стоянку.

«А ви мені дайте десять гривень, я вам чек принесу, залишите його під склом», – говорить нам паркувальник і, взявши в руки нашу десятку, направляється до паркоматів через дорогу. Через пару хвилин талон на годинну парковку у нас. На питання, як працюється в перший день нововведення, співробітник «Київпастрпансервіса» зітхає і каже: «Вже близько десяти водіїв відмовилися платити за парковку. Кілька взагалі відверто мене послали. Мовляв, а що я їм тепер зроблю?».

Паркувальник додає, що свідомих водіїв – одиниці. «Припаркуються на годину, а самі повертаються години через три, не сплативши простій. Ось і доводиться все контролювати. Або разом з водієм до паркоматів йти, або самому талончик брати, хоча ми і не маємо право брати гроші в руки, або просити, щоб заплатили. Якщо нас заберуть, ніхто платити взагалі не буде», – упевнений чоловік.

У КМДА підтверджують, що зараз питання, платити за парковку чи ні – лише на совісті водія. Але тут чекають нового закону, який дозволить місцевій владі штрафувати водіїв-зайців, і навіть евакуювати їхні автомобілі. За словами нардепа і радника мера Дмитра Білоцерківця, цей законопроект уже підтриманий у першому читанні, а прийнятий може бути в жовтні.

Нагадаємо, згідно з документом, за неоплачену парковку пропонують штрафувати в 20-кратному розмірі від вартості однієї години послуги (наприклад, в першій зоні в центрі ця сума складе 200 грн, на околицях – 100 грн). До кінця року обіцяють розробити і єдину систему адміністрування всіх існуючих способів оплати. Завдяки їй кожен інспектор в режимі онлайн зможе перевірити будь-яке авто – заплатив його господар чи ні.

Нагадали водіям і ще про однин бонус: у вихідні дні парковка на кожному кроці безкоштовна.

«Ця інформація вказана на табличках на кожному майданчику в Києві. Така практика – норма для більшості європейських міст. В Україні вона теж закріплена законодавчо, але, на жаль, користуючись необізнаністю населення, паркувальники раніше вимагали плату за паркування навіть у вихідні дні», – пояснив директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Симонов.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ