Ухвалений Верховною Радою закон №2299 про вдосконалення вищої освіти не скасовує дипломи, а лише дозволяє вишам змінювати дизайн документа на власний розсуд.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції «Слуга народу», представниця комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина в інетрв'ю  ObozTV .

«Ми, звісно, не скасовуємо дипломи. Ще у 2016 році Міністерством освіти було видано розпорядження, за яким скасували дипломи державного зразка. Це означає, що з 2016 року вже діє система, коли кожен вищий навчальний заклад видає свій диплом. Тобто, виш сам визначає, як він виглядатиме. Але зміст цього диплома суворо регламентовано розпорядженням Міносвіти», – зазначила Гришина.

Вона додала, що депутати просто закріпили цю норму на рівні закону.

"Тобто жодного скасування дипломів ву нашій країні немає. Ми просто переходимо на європейську практику, коли кожен виш видає свій диплом (у плані дизайну. – Ред.). Але у них залишається унікальний номер", – пояснила вона.

Гришина також підтвердила, що ступінь захисту дипломів залишається, справжність кожного документа можна буде перевірити, звірившись із реєстром Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

«Будь-якої миті зі свого телефону ви або ваш роботодавець можете зайти і перевірити, чи дійсно у вас є диплом», – сказала Гришина.

Крім того, вона додала, що зміна 2016 року вже працює на практиці: «У когось жовтий диплом, у когось – іншого кольору».

Нагадаємо, вища освіта в Україні стане доступною не для всіх.

[embed]https://player.obozrevatel.com/video/files/videos/0/18/276/480p.mp4[/embed]

ІА "Вголос": НОВИНИ